Mainos

Älytalot ovat pian arkipäivää

Suomessa älytaloihin liittyvä osaaminen on arkipäivää ja vientiodotukset kovat.

Viiden vuoden päästä jo joka toinen rakennettava pientalo voi olla niin kutsuttu älytalo. Älytalon etuna mainostetaan muun muassa kasvanutta asumismukavuutta.

Jaakonsaaren perheen kotitalo Sipoossa osaa säädellä itse muun muassa ilmastoinnin ja lämmityksen tasapainoa ja hälytysjärjestelmän toimintoja. Asukkaille älytaloratkaisu on ollut mieluinen.

- Se näkyy sähkölaskun pienuutena. Säästöä varmasti tulee sitä kautta, koska talo ajattelee säädösten mukaisesti asukkaan puolesta, esimerkiksi kun ollaan muualla, niin lämpötila laskee automaattisesti, kertoo Tuomas Jaakonsaari.

Nykyinen älytalo ei ole siis mikään tieteiselokuvien kummajainen, vaan käytännössä kysymys on pitkälle automatisoidusta talotekniikasta.

- Älytalo tarkoittaa sitä, että talon tekniset järjestelmät - lämmitys, ilmanvaihto, sähköt valaistus, turvajärjestelmä - toimivat kussakin tilanteessa aina sen tilanteen vaatimalla tavalla, kertoo hallituksen puheenjohtaja Asko Kapanen HomeSoft Oy:stä.

Suomessa älytalojen voi odottaa yleistyvän. Meillä älytalo-osaaminen on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa ja vientiodotukset ovat kovat. Suomessa tekniikka on pitkälle kehittynyttä jo vaikean ilmastonkin takia. Suomesta on viety maailmalle jo 1000 älytaloa ja neuvotteluita käydään noin 10 000:stä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.