Älypuhelimen herkkuja ei osata käyttää

Yhä useampi suomalainen omistaa jonkinlaisen älypuhelimen. Silti neljä kymmenestä ei käytä vielä sovelluksia lainkaan.

– Ehdottomasti jää täydellinen hyöty käyttämättä, mikäli sovelluksia ei älypuhelimessa käytä. Se on sama kuin ostat tietokoneen kaupasta. Toki jotkut voivat pärjätä niillä olemassa olevilla ohjelmilla, mutta ehdottomasti lisäämällä ja hakemalla aktiivisesti sovelluksia saa sitä lisäarvoa ja potentiaalia, Marcus Söderblom Suomen Mobiiliasiantuntijista sanoo.

– En edes välttämättä suosittele raskasta älypuhelinta, jos sitä tullaan käyttämään pelkästään puhumiseen tai tekstaamiseen, Söderblom jatkaa.

Operaattoriyhtiö DNA:n teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista älypuhelinten käyttäjistä kuusi kymmenestä käyttää puhelimessa sovelluksia.

– Verrattuna viime vuoteen kuluttajat lataavat tuplasti enemmän mobiilisovelluksia. Se on hienoa, että ihmiset oppivat käyttämään päätelaitteitaan entistä monipuolisemmin ja ottaa niistä täyden tehon ja hyödyn irti, puheliiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan DNA:lta iloitsee.

Ladattujen sovellusten eli niin sanottujen applikaatioiden määrä on kuitenkin vielä suomalaispuhelimissa varsin pieni. Tutkimukseen vastanneista älypuhelinten käyttäjistä vielä puolet on ladannut vain alle viisi sovellusta.

Sovellusten määrä kasvaa hurjasti

Tiedonhakua helpottamaan ja palveluita sekä selaamista auttamaan suunniteltujen sovellusten määrä on älypuhelimien yleistymisen myötä ollut viime vuosina hurjassa kasvussa. Eniten sovelluksia, yli 700 000, on tarjolla Applella.

Aivan Applen vanavedessä tulee Android. Sen sijaan Windows-puhelimilla on vielä runsaalla 100 000 sovelluksellaan kirittävää.

– Eteenkin hyötypuolelta löytyy yhä enemmän sovelluksia. Osasyynä varmasti on se, että laitteet ovat muuttuneet yhä tietokonemaisemmiksi ja tarjoavat enemmän kapasiteettia, jotka mahdollistavat raskaammatkin hyötysovellukset, Söderblom jatkaa.

Suurta bisnestä

Mobiilisovellusteollisuus on nykyisin jo suurta bisnestä. Latauksia tehdään paljon ja isojen lataussivustojen päivittäiset liikevaihdot pyörivät miljoonissa. Silti suuri osa applikaatioista on kokonaan ilmaisia.

– Osittain ilmaisten sovellusten ansaintalogiikka perustaa mainontaan ja julkisuuteen. Elämme sellaista aikaa, jossa periaatteessa kuka tahansa voi koodata ja julkaista sovelluksia. Sitä kautta yksityisetkin henkilöt edistävät omaa imagoaan ja työuraakin, Marcus Söderblom sanoo.

Söderblomin mukaan yhä enenevissä määrin yritykset osaavat tarjota omia palveluitaan myös mobiilikäyttäjille.

Lue myös:

    Uusimmat