Mainos

Älykodissa arki on lomaa

Kenenpä unelmana ei olisi itsestään puhdistuva koti, jossa arkiaskareet hoituvat myös ilman vaivannäköä. Asuntonsa voikin jo automatisoida pitkälle.

Helpotusta kodin askareisiin löytyy kaikkiin soppiin, olohuoneesta keittiöön ja vielä pihallekin. Robotit esimerkiksi hoitavat jo monissa suomalaiskodeissa vähintään imuroinnin.

Kissan pikku apuri

– Imuriroboteista tulee tilauksia päivittäin. Myynti on kasvanut seitsemässä vuodessa, jona tuote on ollut valikoimissa, kertoo Joni Corell Suomen Kotirobotti -verkkomyyntiyrityksestä.

Samalla koneen tekniset ominaisuudet ovat myös parantuneet. Robotin sensoreita on kehitetty niin, että siivoustulos on parempi ja puunaamiseen tuhlautuu vähemmän aikaa. Malleja on useita lähes 1200 euron hintaisesta, moniohjelmaisesta luksusrobotista vajaan 40 euron malliin. Tyypillisimmät imurirobottimallit maksavat 400–500 euroa.

– Robotissa on kamera, jonka ansiosta se ei juurikaan törmäile eikä naarmuta kodin pintoja. Sen voi virtuaaliseinien avulla ohjelmoida väistämään toivottuja alueita, kuvailee Corell.

Imurirobotin ohella koteihin kaupataan hierovia sohvia, jotka voi ohjelmoida hieromaan mielensä mukaisesti. Myös lattianpesuun, paidan silitykseen, kameravalvontaan ja ruohonleikkuuseen on omat robottinsa. Jopa lemmikeille on mahdollisesti tulossa Yhdysvalloista robottisarja.

– Se poimii kissan jätökset hajuttomaan säiliöön, jonka omistaja tyhjentää kerran viikossa.

Deittiseura yllättää

Pitkälle automatisoitujen laitteiden suosio selittyy ajan säästymisellä. Muun muassa keittiössä voi loihtia treffiseuralaiselle upeita makuelämyksiä samalla, kun itse istuu sohvalla nauttimassa viiniä. Tai päivällisvieraat yllättyvät iloisesti pöytään tullessaan, vaikka kokkausaika olisi vietetty olohuoneessa kuulumisia vaihtaessa.

Tämän mahdollistaa pari vuotta sitten markkinoille tullut Electroluxin Inspiro EOC69400X -uuni, joka sisältää runsaasti ruokaohjeita.

– Uunille vain näppäillään, mitä ja millaisen satsin aikoo kokata. Paljon älyä sisältävä uuni tietää, miten kauan esimerkiksi laatikkoruoan valmistukseen menee, ja missä lämpötilassa se tulee kypsyttää, kertoo Electroluxin markkinointijohtaja Arto Arhipoff.

Uuni arvioi prosessin aikana jatkuvasti kosteutta ja lämpötilan nousua, ja tarkkailee ruoan kypsymistä kotikokin puolesta.

Likaiset lautaset vapautuvat uuteen käyttöön myös entistä nopeammin. Uudet astianpesukoneet mittaavat astioiden tyypin ja likaisuusasteen automaattisen silmän avulla. Tietojen perusteella kone osaa säätää tiskeille oikean ja tehokkaan pesuajan.

Pyykkikoneen voi niin ikään säätää pesemään vaatteita niiden saastaisuuden mukaan. Tällöin illan ajan päällä ollut bilemekko ei pyöri rummussa yhtä kauan kuin usean lenkkipolun nähneet verkkarit.

Puhuvan pesukoneen kohtalo

Automatiikan ihanuudesta huolimatta kaikki uudet apurit eivät ole lyöneet itseään läpi.

– Viisi vuotta sitten tuotantoon asti meni puhuva pesukone. Se ei lopulta päätynyt lainkaan myyntiin. Kone oli hauska ja inhimillinen, mutta ihmiset eivät löytäneet sitä, harmittelee Arhipoff.

Myöskään itsekseen kokkaava uuni ei ole se kaikkein myydyin uunityyppi. Kuluttajat vierastavat holhoavaa konetta ja avuttomaksi heittäytymistä.

– Automaattisen uunin ostajat eivät ole uusavuttomia, vaan niitä, jotka pitävät ruoanlaitosta, mutta hyväksyvät avun, sanoo Arhipoff.

Uusin teknologia vaatii myös rahallista panostusta, sillä kaikkein varustelluimmat tuotteet eivät ole halvimmasta päästä.

Vanhemman sukupolven lämpeäminen erilaisille hilavitkuttimille vie lisäksi oman aikansa. Todennäköisesti kaikkein tunnetuin eli imurirobotti on suosituin nuorten aikuisten talouksissa.

– Sekä sinkut että perheet luottavat ratkaisuun. Pikku hiljaa myös seniorit ovat uskaltautuneet robottiostoksille, kertoo Corell.

Eira Talka/MTV3

Lähteet:

www.electrolux.fi
www.kotirobotti.com
www.robokeskus.fi
www.suomela.fi

Kuvat: Futureimagebank, Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.