Mainos

Älykkäät ottavat vähemmän sairauslomaa

Tutkijoiden mukaan älykkäät ihmiset ottavat vähemmän sairauslomaa. Tutkimus näyttää "selvän" yhteyden pitkien työpoissaolojen ja älyllisten kykyjen välillä.

Nuoren iän kognitiivisilla eli tiedollisilla taidoilla on vahva vaikutus siihen, pysäyttääkö sairaus työnteon useita vuosikymmeniä myöhemmin, tutkijat sanovat.

– Löydösten perusteella näyttää siltä, että terveys on vain yksi tekijä pitkien sairauspoissaolojen ymmärtämisessä, tutkijat kirjoittavat lääketieteen BMJ Open -julkaisussa.

Brittitutkimuksessa oli mukana yli 23 000 ihmistä, jotka olivat syntyneet joko vuonna 1946, 1958 tai 1970. Heiltä mitattiin kognitiivista toimintaa 10- tai 11-vuotiaana. Pitkällä sairauslomalla oloa tarkasteltiin aikuisena, vanhimmassa ryhmässä 53 vuoden iässä ja nuorimmassa 34-vuotiaana.

Esimerkiksi vuoden 1946 ryhmässä 47 prosenttia pitkällä sairauslomalla olevista oli lapsuuden kyvyissä kuulunut mittaukseen pohjaneljännekseen. Sen sijaan vain 13 prosenttia heistä oli kuulunut tiedollisten taitojen huippuneljännekseen.

Tutkijoiden mielestä pitkiä sairauslomia tulisi yrittää vähentää myös koulutuksen avulla. Jos lapset varustetaan joustavilla työmarkkinoilla tarvittavilla taidoilla, pitkien sairauspoissaolojen riski voi tutkijoiden mukaan vähentyä.

Tutkijoiden mukaan kognitiiviset kyvyt saattavat vaikuttaa tapaan, jolla yksilöt kehittävät strategioita säilyttääkseen työnsä tai jolla he ongelmia kohdatessaan löytävät uuden työn.

Tutkimuksesta kirjoitti ensin The Telegraph-lehti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.