Älykkäät ilmastoratkaisut työllistävät ja vähentävät päästöjä

Kuva: Lehtikuva

Euroopassa on tehty lukuisia onnistuneita ilmastoratkaisuja, jotka ovat tuoneet maahan tai kaupunkiin uusia yrityksiä ja työpaikkoja samalla kun päästöjä on tehokkaasti vähennetty.

Gaia Consulting on tehnyt ympäristöjärjestö WWF:lle selvityksen ilmastopoliittisista menestystarinoista.

Saksassa uusiutuvan energian tuotanto on kolminkertaistunut 2000-luvulla syöttötariffien eli takuuhinnan ansiosta. Vuonna 2006 tuulivoimalla tuotettiin noin viisi prosenttia Saksan sähköstä. Uusiutuva energia on tuonut maahan 70-80 000 työpaikkaa.

- Usein väitetään, että syöttötariffit ovat nostaneet kuluttajien sähkön hintaa huimasti. Todellisuudessa vain kymmenesosa hinnan noususta johtuu syöttötariffeista, vakuuttaa asiantuntija Mikko Halonen Gaia Consulting Oy:stä.

- Suomessakin valmistellaan syöttötariffien käyttöönottoa tuulivoimalle ja bioenergialle, mutta jos takuuhinta määritellään liian pieneksi, se ei toimi, muistuttaa WWF:n ilmasto-ohjelman päällikkö Karoliina Auvinen.

Ruotsissa passiivitalojen rakentaminen on viime vuosina lisääntynyt räjähdysmäisesti. Nousun ovat saaneet aikaan kaupungit, kunnat ja rakennuttajat, jotka ovat aktiivisesti lähteneet kehittämään alan osaamista.

- Suomessakin kunnat voisivat lähteä aktiivisemmin kannustamaan ja kehittämään passiivitalojen rakentamista, arvioi Mikko Halonen.

Ruotsissa on energiaviranomaisten järjestämien yhteishakintakilpailujen avulla myös onnistuttu luomaan markkinoita uusille energiaa säästäville tuotteille. Esimerkiksi lämpöpumppujen voittokulku on hankintakilpailun ansiota.

Kaupungit edelläkävijöinä

Saksalaisesta Freiburgin kaupungista on tullut ilmastotalkoiden edelläkävijä. Kaupunkiin ei esimerkiksi ole rakennettu automarketteja vaan kaupat ovat lähellä asuntoja ja niihin pääsee kätevästi myös julkisilla kulkuvälineillä. Julkisen liikenteen ja pyöräilyn kehittämiseen on paneuduttu ja kolmannes kaikista matkoista tehdäänkin kaupungissa polkupyörillä. Autoilu on onnistuttu vähentämään tehokkaasti.

Norjan aurinkoenergiateollisuus on maailman huipulla. Norjalainen REC Group on vuosikymmenessä noussut maailman johtavaksi aurinkokennojen valmistajaksi. Yhtiö arvioi työntekijöidensä määrän kolminkertaistuvan nykyisestä 2000:sta seuraavien viiden vuoden aikana.

- Tämä esimerkki osoittaa, että myös Pohjoismaista käsin voi tehdä kannattavaa globaalia liiketoimintaa uusituvien energianlähteiden markkinoilla. Se vaatii valtiolta tukea tuotekehitykseen, yrittäjähenkisyyttä ja kotimarkkinoiden kehittämistä, sanoo Juha Vanhanen Gaia Consulting Oy:stä.

Ruotsissa jo yli 120 yritystä on lähtenyt mukaan energiankäytön tehostamisohjelmaan. Osallistuvien yritysten osuus on yli puolet Ruotsin teollisuuden sähkönkulutuksesta. Yrityksiä on houkuteltu mukaan tehokkaalla porkkanalla: sitoutumalla energiansäästötoimiin yritykset välttävät energiaveron. Kahdessa vuodessa yritykset ovat löytäneet yli tuhat energiatehokkuutta parantavaa toimenpidettä, jotka säästävät vuosittain noin yhden terawattitunnin verran energiaa.

- Suomalaiset yritykset tarvisivat valtiolta tukea, jotta ne lähtisivät innokkaammin mukaan energiansäästöhankkeisiin. Vaikka monien energiansäästötoimien takaisinmaksuaika on vain 2-3 vuotta, sekin on monille suomalaisyrityksille liikaa, arvioi Karoliina Auvinen.

Älykkäät sähkömittarit kertovat asukkaalle, miten paljon mikin kodinkone kuluttaa sähköä. Reaaliaikainen sähkönkulutuksen seuraaminen voisi kannustaa jopa 5-15 prosentin energiansäästöön kotitalouksissa. Kun kodeissa tiedetään, miten paljon kullakin hetkellä kuluu sähköä, on myös helpompi vähentää kulutusta.

Esimerkiksi Italiassa, Ruotsissa ja Tanskassa testataan tai sovelletaan jo reaaliaikaista sähkönkulutuksen mittausta. Suomessakin on kehitelty älykkäitä sähkömittareita, mutta kokeilut ovat vasta alussa.

Lue myös:

    Uusimmat