Mainos

Alvar Aallon Sunila esittäytyy

Arkkitehti Alvar Aallon suurtyö, Sunilan tehdasyhdyskunta Kotkassa halutaan nostaa Sunila suosituksi 2000 -hankkeella uuteen kukoistukseen. Aallon omintakeinen arkkitehtuuri oli Pro Sunila -yhdistyksen puolesta puhuvan Rurik Wasastjernan mukaan kansainvälistä ja kehittyi vuorovaikutuksessa ajan modernien virtausten kanssa. Hän omaksui ideoita funkiksen suunnitteluperiaatteista, pehmensi ja rikasti niitä omalla persoonallisella otteellaan.

Sunila rakentui pääosin vuosina 1936-39. Se käsitti sekä Pyötisen saarelle sijoitetun selluloosatehtaan että laajan asuntoalueen. Yhdyskunta sijaitsee Kymijoen itäisimmän, Korkeakosken haaran itärannalla Karhulan keskustasta kolmen kilometrin päässä. Tehdasyhdyskunta toimi omana kokonaisuutenaan. Tehdas antoi ihmisille työn ja tarjosi asunnot. Palveluja riitti moneen lähtöön. Aikojen muuttuessa toimintamalli kuihtui ja Sunilan asuinalue hiljeni.

Uusilla eväillä kukoistamaan

Alueella toimii nyt vuonna 2000 perustettu Pro Sunila-niminen kaupunginosayhdistys. Yhdistys haluaa löytää eväät joilla alue saadaan kukoistamaan uudelleen 2000-luvulla. Sunila on mukana kolmivuotisessa valtakunnallisessa Lähiöuudistus 2000-ohjelmassa nimellä "Elävä Sunila".

Hanke ja Pro Sunila-yhdistys panostavat muun muassa asuinrakennusten kunnostamiseen rakennussuojelun ja säilyttävän korjaamisen hengessä. Samalla tehostetaan alueen liike- ja huoltorakennusten käyttöä ja kunnostamista. Myös maiseman kunnostukseen sekä palvelujen parantamiseen kiinnitetään huomiota.

Asuntomessujen aikana 11.8. saakka Kotkan matkailupalvelu ja Pro Sunila järjestävät yhdessä opastettuja kiertokäyntejä alueella. Esittelykohteita ovat muun muassa arkkitehtonisesta ratkaisustaan kuulun rinnetalo Karhun esittelyasunto ja Talo Honkalassa nykyajan vaatimusten tasolle peruskorjattu kaksio. Korttelikoti Alvariskan yhteydessä Sunilassa on lisäksi paikallisesta arkkitehtuurista ja historiasta kertova näyttely.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.