Alusvaatteet loivat pohjan maailmankirjallisuudelle

Loppuun käytetyt alusvaatteet toimitettiin lumppureille, jotka puolestaan toimittivat vaatteet paperinvalmistajille. Paperin saatavuuden kasvaessa myös kirjoja tehtiin entistä enemmän.

Alusvaatteilla on merkittävä rooli länsimaisen kulttuurin kehittymisessä. Tähän tulokseen tuli Leedsissä koolla ollut keskiaikaan perehtyneiden historioitsijoiden seminaari.

Muuttoliike maaseudulta kaupunkeihin vilkastui 1200-luvulla huomattavasti. Tästä seurasi muitakin muutoksia. Kun 1200-luvun maalaiset pitivät alusvaatteita jonninjoutavina ja turhina riepuina, kunnon kaupunkilaisen tuli siitä huolimatta sellaisia käyttää.

Tästä käynnistyi suurimittainen alusvaatteiden valmistus. Ja kun kalsarit ja muut alusvaatteet oli käytetty loppuun, jos ei suorastaan puhki, ne menivät lumppureille. Lumppuri puolestaan toimitti ne paperinvalmistajille. Kun paperia oli entistä enemmän saatavilla, kelpasi kirjojakin tehdä enemmän.

- Alusvaatelumpusta tehty paperi on ilman muuta jouduttanut kirjallisuuden kehittymistä, Hollannista Utrechtin yliopistosta Leedsin seminaariin tullut Marco Mostert painottaa.

- Mitä enemmän väkeä muutti kaupunkeihin, sitä enemmän alusvaatteita meni kaupaksi. Ja sitä mukaa entistä enemmän paperia oli käytössä kirjojen tekemiseen. Mostert puntaroi.

Hän ei väheksy Johannes Gutenbergin 1400-luvun puolivälissä kehittämän kirjapainotaidon merkitystä kirjallisuudelle.

- Mutta sitä ennen lumpuilla oli merkittävä rooli kirjallisuuden leviämisessä, Marco Mostert kiteyttää.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat