Mainos

Alussa epäiltiin 16 poliisia - oikeus puhdisti viimeisetkin rikosepäilyt valeostojutussa

Helsingin käräjäoikeus on hylkäsi kahden krp:n poliisin syytteet virkarikosjutussa. Alunperin jutussa epäiltiin kaikkiaan 16 poliisimiehen syyllistyneen rikoksiin, mutta nyt kaatuivat viimeisetkin rikosepäilyt.

Jupakassa oli kyse muun muassa siitä, oliko huumetutkinnan valeostossa käytetty asiaankuulumattomia ihmisiä. Krp:n rikostarkastajaa ja rikoskomisariota syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja rikoskomisariota lisäksi virkasalaisuuden rikkomisesta.

Oikeuden mukaan asiassa oli selvitetty, että poliisin ulkopuolinen henkilö oli syksyllä 2006 valeostojutussa toiminut tavalla, johon olisi vaadittu poliisin toimivalta. Oikeuden mukaan tuolloin ei kuitenkaan ollut mitään ohjeistusta ulkopuolisten käytöstä valeosto-operaatioihin.

- Komisario on joutunut toimimaan puutteellisten ja tulkinnanvaraisten säännösten varassa, oikeus totesi. Komisariolla ei ollut aihetta epäillä krp:n käytäntöjen lain mukaisuutta. Oikeus katsoi, ettei komisario ollut menetellyt tahallisesti tai huolimattomasti operaatiota johtaessaan.

Rikoskomisarion esimiehenä työskennelleen rikostarkastajan syyte hylättiin samasta syystä.

- Vastuu säännösten lainmukaisuudesta ja niiden periaatteellisesta tulkinnasta on keskusrikospoliisissa kuulunut rikostarkastajan esimiehille.

Komisariota syytettiin myös virkasalaisuuden rikkomisesta, koska ulkopuolinen olisi syytteen mukaan saanut tietoja poliisin menetelmistä valeostojutussa. Oikeuden mukaan tästä ei ollut näyttöä.

Oikeus käsitteli jutun salaisena ja määräsi tuomion 20 vuodeksi salassa pidettäväksi. Käräjäoikeus antoi jutusta kuitenkin julkisen selosteen.

Vapauttavan tuomion saanut, sittemmin Espoon poliisista krp:hen siirtynyt rikoskomisario on aiemmin saanut tuomion toisessa valeostojutussa. Lue arkistosta uutinen:

Käräjäoikeudessa on vireillä toinenkin poliiseja koskeva virkarikosjuttu. Tämän ns. Helsingin huumepoliisin jutun käsittely alkaa marraskuun lopussa.

(MTV3)

Lue jutusta aiempia uutisia:

8.9.2009:

25.8.2009:

24.8.2009:

13.3.2009:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.