Mainos

Aluehallintovirasto: Tiedonkulku ontui sappileikkauskohussa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on saanut valmiiksi selvityksensä Jämsän Jokilaakson sairaalan sappileikkaustoiminnasta viime vuonna.

Aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan, että asia tuli viraston selvitettäväksi kun Jokilaakson sairaalassa tehdyissä sappileikkauksissa tapahtui odotettua enemmän komplikaatioita.

Hoitotakuu oli umpeutumassa

Potilaskirjoista ilmenee, että yhteinen nimittäjä potilailla on ollut leikkauksen kiireellisyys heidän oltuaan leikkausjonossa 3-5 kuukautta , jolloin hoitotakuuaika oli umpeutumassa.

Aluehallintovirasto katsoo, että potilasvalinta ja potilasohjaus ei ole tapahtunut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin osalta kaikilta osin asianmukaisesti ja suunnitelmallisesti. Jokilaakson sairaalaan on ohjattu myös sellaisia potilaita, joiden asianmukaisin hoitopaikka olisi ollut keskussairaala.

Asiantuntijaryhmän arvioiden mukaan Jokilaakson sairaalan päivystysvalmiudet riittävät päiväkirurgisen potilaan hoitoon, mutta eivät vaativaan kirurgiseen päivystykseen.

Tiedonkulussa puutteita ennen ja jälkeen leikkauksen

Aluehallintoviraston saamien selvitysten mukaan potilaiden tutkiminen ennen leikkausta ei ole toteutunut suunnitelmallisesti ja oikea-aikaisesti. Asiasta ei ole myöskään sovittu riittävällä tavalla sairaanhoitopiirin ja Jokilaakson sairaalan kesken.

Lisäksi aluehallintovirasto toteaa, että komplikaatioita saaneiden potilaiden leikkauksen jälkihoidon järjestelyissä Jokilaakson sairaalassa on ollut puutteita muun muassa tiedonkulussa ja tutkimuksen ja toimenpiteiden ajoituksessa.

Ratkaisussaan aluehallintovirasto edellyttää Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä jatkossa kiinnittämään huomiota palveluita hankkiessaan palvelukokonaisuuden ja potilasturvallisuuden asianmukaisuuteen ja turvallisuuteen. Aluehallintovirasto edellyttää niin ikään Jokilaakson sairaalaa kiinnittämään huomiota potilasturvallisuuteen. Erityisesti potilaan tilan riittävään selvittämiseen ennen leikkaustoimenpiteisiin ryhtymistä ja viiveettömään toimenpiteiden jälkeiseen hoitoon tulee kiinnittää huomiota.

Sappileikkauksia on tehty Jokilaakson sairaalassa vuodesta 1967 lähtien. Viime vuosina leikkauksia on tehty 30-50 vuodessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.