Mainos

Altia alkaa tehdä Neste Oilillle etanolia

Altian Koskenkorvan tehdas käyttää tulevaisuudessa jopa neljänneksen Suomen vuotuisesta ohrasadosta.

Koskenkorvastaan tunnettu Altia alkaa valmistaa biobensiinin raaka-aineeksi soveltuvaa etanolia Neste Oil-öljynjalostajalle. Hanketta varten Altia laajentaa Koskenkorvan-tehdastaan, joka tulevaisuudessa käyttää neljänneksen Suomen vuotuisesta ohrasadosta.

Kirkasta ryhdytään valmistamaan kahden vuoden kuluttua. Täyteen vauhtiin päästyään Koskenkorvan tehdas tiputtelee vuosittain yhteensä sata miljoonaa litraa, josta kolme neljännestä päätyy Neste Oilin raaka-aineeksi ja loput viljaviinojen pohjaksi.

Koskenkorvan tehtaan työntekijämäärä ei hankkeen myötä juurikaan lisäänny. Sitä vastoin tehtaan uusi tuotanto vaikuttaa pohjalaisiin ohranviljelijöihin.

- Tällä hetkellä tehdas käyttää raaka-aineena 170 miljoonaa kiloa ohraa, mutta vuosittainen tarve nousee yhteensä 400 miljoonaan kiloon eli neljännekseen vuotuisesta ohrasadosta, sanoo Altian pääjohtaja Leena Saarinen.

Koskenkorvan tehdas hankkii ohran parinsadan kilometrin säteellä sijaitsevilta tiloilta.

Etanoliprosessista syntyvät rehut päätyvät Koskenkorvalta eläinten rehuksi Atrian tytäryhtiön A-Rehun kautta.

A-Rehun toimitusjohtajan Jouko Laitisen mukaan Koskenkorvalta saatava rehu korvaa ainakin osan sikojen ruokana käytettävästä tuontisoijasta.

Neste Oil tekee etanolista bensiiniä

Altialta ostettava etanoli ei riitä yksin kattamaan Neste Oilin vuotuista 100 miljoonan litran tarvetta. Nyt Neste Oil ostaa Rotterdamin huutokaupasta ylijäämäviinistä valmistettua etanolia.

- Etanolin markkinahinta on noussut voimakkaasti. Vielä muutama vuosi sitten etanoli maksoi 40-45 senttiä litralta. Nyt hinta on 60 senttiä, kertoo johtaja Jyrki Ignatius Neste Oilista.

Etanoli tuodaan laivalla Rotterdamista Porvooseen, jolloin kuutiohintaan lisätään vielä muutama kymmenen euroa rahtikuluja. Ignatiuksen mukaan etanolin hinnoissa on kuitenkin nähtävissä laskupaineita, koska hinta on noussut pitkään.

- Mutta on vaikea on ennustaa, mikä on maailmanmarkkinahinta vuonna 2009, kun sopimus Altian kanssa astuu voimaan, hän sanoo.

Altian lisäksi muun muassa Lännen Tehtaat on kertonut suunnittelevansa etanolituotannon aloittamista. Ignatiuksen mukaan on mahdollista, että Neste Oil tekee lisäostosopimuksia, mutta päätökset ovat vielä auki.

Sen enempää Altia kuin Neste Oilkaan eivät kerro tarkkaan, kuinka pitkän ajan sopimuksen etanolista ne ovat tehneet. Kumpikin yhtiö puhuu tiedotteessaan pitkäaikaisesta sopimuksesta.

Etanolituotantoa varten Altia laajentaa Koskenkorvan tehdastaan 50 miljoonalla eurolla, mikä tulee sille halvemmaksi kuin kokonaan uuden tuotantolaitoksen pystyttäminen.

Suomalaiset autoilijat ohjataan siirtymään portaittain biopolttoaineiden osittaiseen käyttöön. Hallituksen mallin mukaan kahden vuoden kuluttua myytävistä polttoaineista kaksi prosenttia on oltava biopolttoaineita. Vuotta myöhemmin osuus tuplataan, ja vuonna 2010 on määrä päästä 5,75 prosenttiin.

Biopolttoaineisiin siirtyminen nostaa joillakin senteillä bensiinin hintaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.