Mainos

Alppimatkailun ammattilaiset: Näin vältät rinneturmat

Maaliskuussa Alpeilla ja Dolomiiteilla hiihdettäessä ja lautaillessa on noudattava erityistä varovaisuutta.

Pohjois-Italiassa lumivyöryn alle jäänyt 26-vuotias suomalaismies menehtyi maanantai-iltana sairaalassa. Lähes 30 vuotta alppimatkailun kanssa tekemisissä olleet suomalaisammattilaiset muistuttavat rinneturvallisuuteen liittyvistä perusasiosta.

– Kannattaa pysyä merkityillä rinteillä. Jos lähdetään offarille (merkittyjen rinteiden ulkopuolelle), niin ei koskaan ilman paikallista opasta. Ja maaliskuussa kun lunta on paljon ja ilma jo lämmintä, niin pitää kaikella tavalla noudattaa erityistä varovaisuutta, STS Alppimatkojen johtaja Harri Kaijanto sanoo.

– Aina jos lähtee merkittyjen rinteiden ulkopuolelle, niin paikallinen opas mukaan. Jos kuitenkin lähdet rinteiden ulkopuolelle ilman opasta, niin ei koskaan yksin, vaan kavereita mukaan. Jos kuitenkin lähdet offarille yksin, mikä on silkkaa hulluutta, niin kerro mihin menet ja koska aiot palata. Jätä tieto vaikka hotellin respaan, Youtravelin toimitusjohtaja Mikko Suomi sanoo.

– Edes oppaan kanssa rinteiden ulkopuolella hiihtäminen ei takaa 100 prosenttista turvallisuutta. Mutta ne ammattilaiset osaavat toimia ongelmatilanteissa, Suomi jatkaa.

Harjoitelkaa turvavälineiden käyttöä

Suomalaisilla on maailmalla järkevän hiihtäjän maine.

– Emme ole samanlaisia rämäpäitä kuin ruotsalaiset ja norjalaiset. Suomalaiset ovat tarkkoja varusteiden suhteen, siitä olemme saaneet vuosien varrella hyvää palautetta, Kaijanto kertoo.

– Offpiste-hiihto on meillä suosittua, massaa liikkuu siinä touhussa nykyään paljon. Siksi tulee myös onnettomuuksia. Meillä suomalaisilla on varusteet kunnossa, mutta niitä pitäisi osata myös käyttää. Turvavälineiden käyttöä pitää harjoitella, paniikkitilanteessa kun kaveri on lumen alla pitää pystyä toimimaan, Suomi miettii.

– Mutta yleisesti suomalaiset ottavat asioista selvää. Lumiturvallisuuskursseilla käydään, säätilat ja rinneolosuhteet selvitetään, Suomi kiittelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.