Mainos

Alppimajojen kieltämistä harkitaan

Maailman antidoping-neuvosto harkitsee alppimajojen käytön kieltämistä urheiluharjoittelussa. Asiantuntijat kiistelevät kuitenkin edelleen siitä, onko alppimaja dopingia vai ei.

Alppimajaksi kelpaa vaikka asuntovaunu. Oleellista on saada ilman happipitoisuus laskemaan koneellisesti typen avulla, jolloin urheilijan veriarvot paranevat. Alppimajojen käyttö on noussut puheenaiheeksi hiihtäjä Jari Isometsän dopingtapauksen myötä.

Suomalaisasiantuntijat kommentoivat alppimajojen käyttöä tänään MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa. Kansainvälisen hiihtoliiton lääketieteellisen komitean jäsen Tapio Videman sanoo, että dopingin määritelmän mukaan alppimajassa harjoittelu on dopingia. -Rajan vetäminen on kuitenkin vaikeaa, enkä ole sitä kieltämässä, koska sitä ei voi valvoa. Mutta periaatteessa en pidä siitä lainkaan, sanoo Videman.

Tutkimusjohtaja Heikki Rusko Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta puolestaan puolustaa alppimajaharjoittelua. Hänen mukaansa elimistö saa harjoittelussa reagoida omalla tavallaan. -Siinä ei tehdä jotain sellaista muutosta veriominaisuuksiin jota elimistö ei itse halua tehdä, sanoo Rusko. Myös monet urheilijat ja valmentajat pitävät alppimajaa luonnollisena tapana nostaa veriarvoja.

Dopingvalvoja Timo Seppälä sen sijaan kutsuu alppimajaa piilodopingiksi. Alppimajan ottamisesta kiellettyjen menetelmien listalle onkin keskusteltu, kun Maailman antidoping-neuvostossa luodaan uutta dopingsäännöstöä. Seppälän mukaan kiellon valvonta olisi kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. Neuvosto yrittää saada uudet dopingsäännöt käyttöön jo ensi vuonna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.