Alpo Rusi: Suomettuminen EU:n tarkasteluun

Tohtori Alpo Rusin mielestä Suomen tulisi olla aktiivisesti mukana EU:ssa mahdollisesti käynnistyvässä kommunismin pesänselvityshankkeessa suomettumisaikojen selvittämiseksi.

Rusi arvioi sanomalehti Kalevassa lauantaina julkaistussa kolumnissaan, että EU:n laajentuessa entisillä kommunistimailla esille nousee myös maanosan lähimenneisyys ja sen hallinta. Hän huomauttaa suomalaisten kommunistien ja monien poliittisten opportunistien avustaneen Neuvostoliittoa sen pyrkimyksissä kiristää otetta ja vetää Suomi YYA-sopimuksen avulla maamme Neuvostoliiton satelliittien joukkoon.

Rusi katsoo, että kyse ei ole niinkään Kekkosen ajan ilmiöstä, vaan yksinkertaisesti koko kylmän sodan kauden ongelmasta: missä määrin Suomi luisui Neuvostoliiton vaikutuspiiriin poliittisesti, henkisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Rusin mukaan Suomen kommunistinen puolue oli käytännössä myös sekä DDR:n että Neuvostoliiton kommunistipuolueiden veljespuolue ja ajoi yhteiskuntajärjestelmän muutosta. Tähän kuului hänen mukaansa ilmeisesti salaisten tietojen vuotaminen. Hän huomauttaa, että SKP:n puheenjohtaja Aarne Saarinen on todistettavasti luovuttanut suullisesti salaisia tietoja DDR:lle 1970-luvun alussa ns. Saksan paketista.

-Onko kyse ollut jatkuvasta toimintatavasta, on asia, joka olisi kansallisessa menneisyyden hallintaselvityksessä arvioitava. Miten julkisuudessakin väkivaltaista yhteiskuntajärjestelmän muutosta puolustaneet stalinistit toimivat?

Saddamin papereista ongelma

Rusin mukaan myös Saddam Husseinin hirmuhallinnon kaatuminen on luonut arkisto-ongelman, joka ei välttämättä ole suomalaisillekaan vähäpätöinen asia.

-Olihan monilla suomalaisyrityksillä ja poliittisilla tahoilla kanssakäymistä Saddamin hallinnon kanssa. Rusin mielestä tässäkin tapauksessa tulisi välttää arkistojen monopolikäyttö ja panostaa laajaan kansainväliseen yhteistyöhön.

Hän viittaa edesmenneen DDR:n tiedustelupalvelun Stasin henkilökortiston eli ns. Ruusupuu-aineiston joutumiseen Yhdysvaltain tiedustelupalvelulle joulukuussa 1989.

-Se on palautunut Saksaan vasta hiljattain, mikä on aiheuttanut runsaasti harmia sekä Saksalle että yksityisille kansalaisille, hän kirjoittaa henkilökohtaistenkin kokemustensa pohjalta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat