Mainos

Alpo Rusi harkitsee eurovaaliehdokkuutta

Stasi-epäilyistä vapautettu tohtori Alpo Rusi harkitsee lähtemistä keskustan ehdokkaaksi ensi kesän europarlamenttivaaleihin.

Jyväskylän keskustaseura ehdotti sunnuntaina Rusin nimeämistä puolueen ehdokkaaksi. Rusi kertoi STT:lle, että hän on antanut luvan ehdotuksen tekemiseen, mutta harkitsee itse vielä lopullista päätöstään.

-Käytän jatkoajan sen katsomiseen, miltä edellytykset näyttävät, Rusi sanoi. Rusin mukaan ehdokkaaksi lähtemisessä olisi tavallaan kysymys sen kuittaamisesta, mitä eduskuntavaalien alla tapahtui. Silloin Rusi oli lähdössä pyrkimään kansanedustajaksi, mutta hanke kaatui, kun julkisuuteen vuoti tieto häneen kohdistuvasta Stasi-tutkinnasta.

-Katson joutuneeni silloin laittomuuden kohteeksi monella tavalla ja olen tavallaan velkaa niille, jotka minua silloin harkitsivat ehdokkaaksi.

Rusia EU-vaaleihin ehdottanutta Jyväskylän keskustaseuraa johtaa kansanedustaja Petri Neittaanmäki, joka myös tuki häntä näkyvästi pitkäksi venyneen Stasi-tutkinnan aikana. Keskustaseuran mielestä "leimallisesti keskustaliberaalin" Rusin ehdokkuus vahvistaisi keskustan aatteellista pohjaa. Jyväskylässä vuonna 1949 syntynyt Rusi työskentelee tällä hetkellä ulkoasiainneuvoksena ulkoministeriössä.

Aiemmin hän toiminut muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren ulkopoliittisena neuvonantajana ja kansainvälisten suhteiden professorina Lapin yliopistossa. Rusi kertoi keskustelevansa ennen lopullista ratkaisuaan ennen muuta Olli Rehnin kanssa. Rehn oli Rusin tärkein tukija ja avustaja Stasi-jupakan aikana. Pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittisena neuvonantajana toimiva Rehn harkitsee itsekin ehdokkaaksi lähtemistä.

Joko Rehn tai Rusi

Rehn ei pidä todennäköisenä, että he molemmat olisivat ehdolla vaaleissa, mutta ei myöskään sulje täysin pois sellaista mahdollisuutta.

-Varmasti me keskustelemme keskenämme asiasta, samoin puoluejohdon kanssa ja laajemmallakin porukalla ja arvioidaan sitten, että saadaan keskustalle paras mahdollinen lista, Rehn kertoi.

Rehn sanoi arvioivansa nyt, löytyykö kannatusta ja itseltä latinkia. Hän myönsi, että EU-politiikka kiinnostaa, mutta nykyinenkin tehtävä on haasteellinen ja mielekäs.

-En varmaankaan pysty tekemään ratkaisua osaltani vielä tämän vuoden puolella. Rehn oli europarlamentin ensimmäisiä suomalaisjäseniä vuosina 1995-1996, mutta ei onnistunut uusimaan paikkaansa vuoden 1996 vaaleissa. Sittemmin hän toimi useita vuosia komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkönä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.