Mainos

Aloittelevat opiskelijat paineessa: Ei aina jaksaisi ryypätä

Opiskelijat aloittavat syksyn opiskelun tutustumalla toisiin opiskelijoihin – ja usein se tehdään alkoholin siivittämänä. Yhä useampi opiskelija kokee perinteisen tavan kuitenkin ahdistavana, kertoo toiminnanjohtaja Helena Partinen Nyyti ry:stä

– Monella nuorella on jo pohjana kokemukset omien vanhempien liiallisesta alkoholinkäytöstä. Nyytin nettikeskusteluissa on noussut yhä vahvemmin esille, että monia ahdistaa se sosiaalinen paine juomiseen, mikä opintojen alussa tuntuu olevan.

Aloittelevia opiskelijoita tukeva Nyyti onkin järjestänyt viime vuosina erikseen päihteettömiä hengailuiltoja eri puolilla Suomea.

– Opiskelijoille vuonna 2004 tehdyssä kyselyssäkin se näkyi selvästi, että sosiaaliset paineet alkoholin käyttämiseen ovat kovat. Ymmärsimme, että jotakin uutta täytyy keksiä ja aloimme pitää raittiita iltoja. Niille on kysyntää, sanoo Partinen.

Arjen hallinta hukassa yhä useammalla

Monella opiskelijalla näyttää olevan myös ongelmia arjen hallinnassa.

– Miten liikutaan. Mitä syödään, mitä juodaan. Milloin mennään nukkumaan ja kauanko roikutaan tietokoneen äärellä. Näiden asioiden hallinta on aivan selvästi heikentynyt opiskelijoilla, sanoo Helena Partinen.

– Olen ollut Nyytissä kymmenen vuotta, ja seurannut nuoria myös omien lapsieni ja lastenlasteni kautta monta kymmentä vuotta. Yhä enemmän näkyy se, että osa parikymppisistä tulee kodeista, joissa he lapsesta asti ovat jääneet ilman hyvän arjen taitoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.