Alma Median ja Editan aikakauslehtipainot yhdistetään

Alma Media Oyj ja Edita Oyj ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka perusteella Alprintin Raholan offset-rotaatioyksikkö ja Edita-konserniin kuuluva Edita Acta Oy yhdistetään uudeksi Acta Print Oy nimiseksi yhtiöksi. Edita Oyj omistaa yhtiöstä 64 % ja Alma Media 36 %. Acta Print Oy:n toimitusjohtajaksi tulee Markku Utti ja varatoimitusjohtajaksi Erkki Kulmala. Suomen aikakauslehtien painomarkkinoilla on vallinnut selkeä ylikapasiteettitilanne. Alan kotimaisen kysynnän odotetaan kasvavan lähiaikoina vain lievästi. Suurin kasvupotentiaali nähdään kansainvälisillä lähimarkkinoilla ja erityisesti kehittyvillä Venäjän aikakauslehtimarkkinoilla.

Alma Media Oyj ja Edita Acta Oy ovat päättäneet yhdistää voimansa aikakauslehtipainoalalla ja ne luovat markkinoille uuden offset- ja syväpainomenetelmillä toimivan painolaitoksen, joka pystyy tarjoamaan kustannustehokkaasti painopalveluita sekä kotimaisille että kansainvälisille kustantajille ja muille suurivolyymisiä painotuotteita tarvitseville asiakkaille.

Edita Acta Oy kuuluu Suomen valtion omistamaan Edita-konserniin, jonka keskeisimpiä osaamisalueita ovat kustantaminen, graafinen tuotanto, viestintä ja digitaaliset palvelut. Konsernin liikevaihto vuonna 2002 oli 160 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee runsaat 1300 henkilöä. Konsernilla on toimintaa Suomen lisäksi Ruotsissa ja Baltian maissa.

Allekirjoitetun sopimuksen mukaan Alma Median aikakauslehtipainotoiminnasta vastaavan Alprint Oy:n Raholan offsetrotaatio-yksikkö Tampereella sekä Edita Acta Oy:n Porvoossa toimiva offset-rotaatioyksikkö ja Espoon Kivenlahden syväpaino yhdistetään Acta Print Oy nimiseksi yhtiöksi. Yhdistäminen toteutetaan siirtämällä Alprintin Raholan liiketoiminta, mukaan lukien koneet ja laitteet sekä henkilöstö Edita Acta Oy:öön. Yhdistämisen tuloksena syntyvän Acta Print Oy nimisen yhtiön liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa työskentelee yhdistämisvaiheessa noin 550 henkilöä. Acta Print Oy:n taseen loppusumma on runsaat 70 miljoonaa euroa ja sen omavaraisuusaste on 40 %.

Järjestelyn seurauksena Alma Median omavaraisuusaste nousee noin 2 %-yksikköä ja sen korollisten velkojen määrä alenee noin 18 miljoonaa sekä sijoitetun pääoman nettomäärää alenee noin 17 miljoonaa euroa. Järjestely pienentää Alma Media -konsernin liikevaihtoa vuositasolla arviolta noin 55 miljoonalla eurolla. Alprintin henkilökuntaa siirtyy Acta Printiin noin 300 henkilöä. Järjestely heikentää kertaluonteisten kulujen johdosta hieman Alma Media konsernin kuluvan vuoden liikevoittoa. Alma Median taseessa 36 %:n osuus Acta Print Oy:stä on kirja-arvoltaan 5 miljoonaa euroa.

Acta Printin omistajat ovat sopineet että yhtiön toimitusjohtajaksi tulee Edita Acta Oy:n toimitusjohtaja Markku Utti, markkinoinnista vastaavaksi varatoimitusjohtajaksi Alprint Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kulmala ja talousjohtajaksi Alma Media Oyj:n nykyinen talous- ja hallintojohtaja Ritva Sallinen.

Järjestelyssä syntyvän Acta Print Oy:n kannattavuuden odotetaan olevan selkeästi nykyisiä erillisiä yhtiöitä paremman. Koska yhtiöillä on päällekkäistä toimintaa järjestelyllä on väistämättä myös henkilöstövaikutuksia, jotka selvitetään yhteistyössä henkilöstön kanssa. Yritysjärjestely edellyttää vielä Suomen kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Alprintin Hyvinkään sarjakuvalehtien painamiseen erikoistunut tuotantoyksikkö ei ole mukana tässä yritysjärjestelyssä, joten se jatkaa toimintaansa osana Alma Media konsernia.

Alma Media Oyj:n toimitusjohtaja Juho Lipsanen näkee järjestelyssä lukuisia hyviä puolia. Yhdistämällä kahden alan toimijan osaaminen ja tuotantokoneistot, syntyy Suomeen uusi aikakauslehtipainaja, jolla on käytössään erittäin monipuolinen tuote- ja palveluvalikoima. Acta Print pystyy myös hyödyntämään kapasiteettiaan erillisiä yhtiöitä paremmin, koska sillä on paremmat valmiudet palvella niin pieniä kuin suuria kustantajia ja muita erilaisia painotuotteita tarvitsevia asiakkaita painosmääristä, tuotteista tai painotekniikasta riippumatta.

Lipsasen mukaan yritysjärjestelyllä parannetaan käyttöasteita ja pääoman tuottoa sekä vältetään tulevaisuuden turhat päällekkäisinvestoinnit. Samalla luodaan markkinoille riittävän suuri toimija, joka voi itse olla aktiivisesti mukana alan rakennejärjestelyissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat