Alma hakee valtuuksia televisiotoiminnan myyntiin

Alma Median hallitus hakee yhtiökokoukselta valtuuksia televisio- ja radiotoiminnan myyntiin tai osallistumiseen alan toimialajärjestelyihin.

Alma Media

Kuohunta Alma Median ympärillä pyörähti tänään aivan uusille kierroksille, kun Alman hallitus kertoi hakevansa muilta omistajilta valtuuksia Alman televisio- ja radiotoiminnan myyntiin tai muihin toimialan uudelleenjärjestelyihin. Alman hallitus kertoo saaneensa useita ostotarjouksia, ja neuvotteluja niistä jatketaan.

Alman hallitus teki esityksensä ilman suurimman omistajan eli ruotsalaisen Bonnierin edustajia. Sekä Bonnierin toimitusjohtaja Bengt Braun että varatoimitusjohtaja Jonas Nyrén ovat jäävänneet itsensä hallitustyöskentelystä norjalaisen Schibstedin tehtyä ostotarjouksensa Almasta. Ratkaisulla hallitus saa otettua Bonnierin mukaan päätöksentekoon ottamatta kantaa norjalaisten tarjoukseen. Alman ylimääräinen yhtiökokous on 31. tammikuuta, jolloin myös Schibstedin ostotarjous päättyy.

Alman hallituksen varapuheenjohtaja Kari Stadigh korosti esityksen olevan Alman kaikkien omistajien edun mukainen. Hänen mukaansa omistajille jää riittävästi aikaa perehtyä sekä Schibstedin tarjoukseen että nyt tehtyyn esitykseen. Vaikka Alman hallitus ei ole vielä ottanut kantaa Schibstedin tarjoukseen, käytännössä tuore esitys on korutonta sanomaa norjalaisyhtiölle: rukkasta tuli.

Uusin käänne tuli suurena yllätyksenä pienemmille omistajille ja markkinoille.

- Alma Median osakkeenomistajilla on rauhassa aikaa perehtyä kumpaankin vaihtoehtoon. Yhtiökokous on Schibstedin tarjouksen voimassa oloaikana, ja halutessaan omistajilla on vielä 31. tammikuuta mahdollisuus hyväksyä Schibstedin tarjous, jos se on silloin voimassa, Stadigh sanoi.

Schibstedin ostotarjouksen ehtona muiden muassa on, että Alma ei myy mitään osiaan pois ja se saa vähintään kolmasosan Almasta.

- Schibstedin ostotarjous ei ole yksiselitteinen, että se on aina voimassa. Se on voimassa vain kun monta ehtoa täyttyvät, Stadigh muistutti.

Schibsted ei suostunut tänäänkään kommentoimaan uusimpia käänteitä Alman ympärillä. Yhtiön ylin johto ei ollut tavoitettavissa, eikä viestintäpäällikkö Jan Hedenstadkaan suostunut sanomaan mitään.

Yhtiöjärjestyksen muutos vaati suuren enemmistön

Alman hallitus esittää Broadcasting-divisioonan eli televisio- ja radiotoiminnan myyntiä kokonaan tai osittain tai osallistumista alan toimialajärjestelyihin muutoin. Muutoksia haetaan myös Alman yhtiöjärjestykseen. Sillä poistettaisiin ehdoton määräys olla mukana televisio- ja radiotoiminnassa.

Tarkempi esitys on luvassa vähintään seitsemän päivää ennen yhtiökokousta. Yhtiöjärjestyksen muutokseen tarvitaan vähintään kaksi kolmasosaa omistajien äänistä ja osakkeista. Jos Bonnier vastustaa tv-toimintojen myyntiä jollekin muulle, se voi estää yhtiökokousta muuttamasta yhtiöjärjestystä. Yhtiöjärjestyksen muutoksen jälkeen hallitukselle voidaan antaa myyntivaltuudet yksinkertaisella enemmistöllä.

Myös Schibsted on sanonut olevansa erityisen kiinnostunut Alman televisiotoiminnasta. Almalla on kotimaassa MTV3 ja Subtv. Lisäksi se omistaa osuuden ruotsalaisesta televisioyhtiö TV4:stä. Kotimaassa Almalla on myös radiokanava Radio Nova.

Ostajien lähestymisen ajankohtaa ei kerrota

Stadigh muistutti Alman tutkineen jo ennen Schibstedin tarjousta mahdollisuuksia osallistua televisiotoiminnan toimialajärjestelyihin Pohjoismaissa. Siitä tiedotettiin tosin vasta tarjouksen tultua julkisuuteen. Järjestelyissä Alman neuvonantajana on toiminut investointipankki Mandatum. Stadigh ei suostunut kertomaan, missä vaiheessa ostotarjoukset Almalle ovat tulleet. Yhtä vaitonainen hän oli tarjouksen tehneiden nimistä.

- Tämä on arkista työtä kaikkien osakkeenomistajien eduksi ja juna etenee, hän luonnehti ratkaisua.

Sampo-ryhmä on tällä hetkellä yksi Alman suurimpia omistajia, joka ei ole vielä liikkunut. Pohjola-leiri myi Almansa ruotsalaiselle Proventukselle. Sammossa päätökset tekee kaikella todennäköisyydellä konsernijohtaja Björn Wahlroos. Stadigh on Wahlroosin varamies, mutta hän ei osallistu tämän päätöksen tekoon. Sihteerinsä välityksellä Wahlroos viestitti, ettei hänellä ole nyt mitään sanottavaa asiaan.

Sammon kanssa likeistä yhteistyötä tekevällä Varmalla on 5,7 prosenttia Alman äänistä. Henki-Sammolla ja keskinäisellä Kalevalla on yhteensä 14 prosenttia Alman äänistä. Stadigh ei suostunut kertomaan, onko hallituksen esitys yllätys Bonnierille.

- Mä luulen, että sitä täytyy kysyä heiltä, hän kuittasi. Alma Media on Suomen Tietotoimiston STT:n suurin omistaja.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 13.01.2005)

MTV:n ostajakanditaatteja on useita, myös Pohjoismainen tv-yhtiö on edelleen mahdollinen.

(Kauppalehden talousuutiset 13.01.2005)

Pohjoismaisten kaupallisten tv-kanavien kilpailussa taistellaan mainosrahoista.

(Kauppalehden talousuutiset 13.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat