Allergikoille odotettavissa hankala kevät

Allergialiitto ennustaa siitepölyallergisille vaikeahkoa kevättä.

Koivun kukinta tulee olemaan tänä keväänä vähintään keskimääräinen, jopa runsas. Koivu aloittaa kukintansa huhti-toukokuun vaihteessa. Koivun siitepölylle allergiset voivatkin varautua vaikeahkoon kevääseen.

- Siitepölyallergisten kannattaa uusia ajoissa allergialääkereseptinsä ja seurata siitepölytiedotteita, kehottaa Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvoja Taina Koskikare.

Allergia- ja Astmayhdistyksistä saa siitepölyneuvontaa erityisesti Allergiaviikolla, joka on maaliskuun kolmas viikko. Teemaviikkoa vietetään nyt viidennen kerran.

Siitepölyallergiset saavat oireita tuulipölytteisten kasvien siitepölyistä. Ensimmäisenä oireita aiheuttaa maaliskuussa pähkinäpensas ja leppä sekä toukokuussa koivu.

Pähkinäpensas ja leppä ensimmäiset

Etelä-Suomessa herkimmät siitepölyallergiaa sairastavat saavat jo tällä hetkellä oireita pähkinäpensaan ja lepän siitepölyistä, joita tulee Suomeen kaukokulkeutumina poikkeuksellisen lämpimästä Keski-Euroopasta ja Baltiasta. Jos lämmin ja lauhkea sää jatkuu, leppä kukkii Suomessakin jo muutaman viikon sisällä.

Leppä kukkii Etelä-Suomessa lähiviikkojen aikana. Koska varhaiskevään säätä on vaikea ennustaa, lepän siitepölyn runsautta ei pysty varmuudella ennakkoon päättelemään.

Siitepölyallergiset saavat oireita sekä terva- että harmaalepän siitepölyistä. Tervaleppä kasvaa vesistöjen rannoilla kosteassa, mutta sen käyttö myös koristepuuna on yleistynyt. Harmaaleppä on sisämaan leppälaji. Leppien siitepölyissä ja niiden aiheuttamissa allergiaoireissa ei ole eroa.

Oireet ja lääkehoito

Siitepölyallergian oireet ovat kausiluonteisia ja loppuvat yleensä siitepölykauden päätyttyä. Siitepöly aiheuttaa vesinuhaa, aivastelua ja nenän tukkoisuutta, yskänärsytystä ja astmaoireita. Silmissä siitepöly aiheuttaa ärsytystä kuten kutinaa, kirvelyä ja punoitusta. Oireena saattaa olla myös voimakas väsymys.

Koivun siitepölylle allergisista valtaosa saa oireita myös tuoreista hedelmistä ja juureksista sekä pähkinöistä, manteleista ja mausteista.

Siitepölyallergian hoidon perustana ovat lääkkeet. Oireiden vaikeusaste määrää lääkityksen. Lievät oireet voidaan estää ja hoitaa sopivilla antihistamiinivalmisteilla. Vaikeampiin oireisiin käytetään antihistamiinilääkityksen lisäksi tarvittaessa paikallisesti kortikosteroidi-lääkitystä (kortisoni) ja muita nenä- ja silmätippoja lääkärin ohjeen mukaan.

Siedätyshoito on yleensä paras hoito haittaavaa siitepölyallergiaa sairastaville. Siedätyshoidossa allergian aiheuttajaa, esimerkiksi koivun siitepölyuutetta annetaan pistoksina aluksi viikon, myöhemmin noin kuukauden välein kolmen vuoden ajan, jolloin elimistö tottuu allergian aiheuttajaan eikä enää oireile.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat