Allergian ja astman yleistyminen lisännyt lasten lääkärissäkäyntejä

Lasten lääkärissä käyntien tarve on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana pääosin siksi, että allergiat ja astma ovat yleistyneet erityisesti lapsiväestössä. Vuonna 1996 yli 20 %:lla lapsista oli jokin pitkä-aikainen sairaus, kun osuus vuonna 1987 oli vain 12 %. Kasvu selittyy lähes kokonaan allergioiden ja astman lisääntymisellä.

Tulokset ilmenevät Pentti Takalan, Timo Klaukan ja Ossi Rahkosen tutkimuksesta, joka julkaistaan tänään Suomen Lääkärilehdessä. Tutkimuksessa tarkasteltiin lasten lääkä-rissä käyntejä vuosina 1987 ja 1996 sekä yksityislääkäripalvelujen käyttöä Kelan rekistereistä vuoteen 2000 saakka.

Lasten lääkärissäkäynnit ovat selvästi lisääntyneet 1990-luvulla, ja määrä on peräti seitsenkertaistunut vuodesta 1964 vuoteen 1996. Joka kolmannen käynnin taustalla on hengityselinten sairaus, tavallisimmin välikorvan, nielun tai keuhkoputkien tulehdukset. Pahin korvasärkykierre on 1-vuotiailla, mikä näkyy antibioottien yleisenä käyttönä tässä ikäryhmässä. Vuonna 1996 28 % lasten lääkärissäkäynneistä johtui korvatulehduk-sesta.

Lapset käyvät vuoden aikana lääkärissä sairauden vuoksi keskimäärin yli 3 kertaa. Leikki-ikäisillä on käyntejä selvästi enemmän kuin kouluikään ehtineillä. Kaikkiaan kertyy lapsille vuodessa noin 3,3 miljoonaa käyntikertaa lääkäriin.

Vanhempien koulutus ja tulotaso vaikuttavat varsin vähän lasten lääkärissäkäynteihin. Yksityislääkäreiden palveluja käyttävät kuitenkin eniten hyvin koulutettujen sekä keski- ja hyvätuloisten vanhempien lapset. Käyntimääriä nostaa selvästi myös lapselle hankittu yksityinen sairausvakuutus, jollainen keski- ja hyvätuloisilla perheillä on huomattavasti useammin kuin pienituloisilla.

Alueelliset erot nousivat selvästi esille lasten yksityislääkäripalvelujen käytössä. Tämä johtuu näiden palvelujen epätasaisesta jakautumisesta. Yksityislääkäreitä käytetään eniten suurissa kaupungeissa ja eteläisessä Suomessa, joissa niitä on myös runsaimmin tarjolla. Maaseutumaisilla alueilla sekä Itä- ja Pohjois-Suomessa valinnan mahdollisuus on selvästi vähäisempi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat