Allergialääkityksellä voi ehkäistä flunssan

Lämmin kevät on siirtänyt flunssakauden ja noro-virusepidemian tavallista myöhemmäksi. Virusten lykkääntymiselle ei ole mitään yksittäistä syytä.

RS-virus

Aikuisilla ja vanhemmilla lapsilla RSV aiheuttaa yleensä lievän ylempien hengitysteiden infektion, jossa on nuhaa, kurkkukipua ja mahdollisesti lämpöilyä.

Pienillä lapsilla ja vanhuksilla RSV voi aiheuttaa vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen, keuhkokuumeen tai ilmatiehyiden tulehduksen eli bronkioliitin.

Lieväoireisessa infektiossa lepo on tärkein hoito. Vauvoilla ja vanhuksilla hengitysvaikeudet voivat olla joskus vaikeita, jolloin tauti vaatii sairaalahoitoa.

Lähde: Thl

–  Vaikuttaisi siltä, että noro-virusepidemia ei ole nyt niin voimakkaasti valloillaan kuin aiemmin. Ihmisillä voi olla parempi vastuskyky, jolloin virus ei ole voimakkaasti muuttunut, arvioi HUS:in infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Flunssan ja noro-viruksen lisäksi kiusaa aiheuttaa rs-virus. Aikuisilla rsv aiheuttaa flunssan kaltaiset oireet, mutta perheen pienimmillä virus voi vaatia sairaalahoitoa.

–  Pikkulapsilla rsv aiheuttaa keuhkoputkentulehduksen, joka voi olla vaikeaoireinenkin. Rs-virusta esiintyy näin parillisina vuosina tässä lopputalvesta ja parittomina vuosina se iskee vuodenvaihteen tienoilla, Järvinen kertoo.

Allergian hoito voi pitää flunssan loitolla

Kevätaikaan vuotava nenä voi olla myös merkki allergiasta. Kun limakalvot ovat huonossa kunnossa, infektiot iskevät helpommin.

– Jos allergia jää hoitamatta, niin sairastuu helpommin myös hengitystieinfektioon. Huonossa kunnossa olevat limakalvot ottavat näitä infektioita aiheuttavia viruksia silloin helpommin vastaan.

–Allergian hoito on oikeastaan yksi hyvä keino ehkäistä myös flunssaan sairastumista, kertoo HUS:in infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen.

Allergialääkkeet eivät kuitenkaan voi parantaa jo alkanutta flunssaa. Itsehoitolääkkeillä ja levolla tavallinen nuha useimmin lievittyy.

– Itsehoitolääkkeet helpottavat oireita, mutta eivät paranna tautia nopeammin. Lääkäriin pitää lähteä, jos yleiskunto alkaa heikkenemään, hengittäminen muuttuu vaikeaksi tai kuume nousee uudestaan, kun flunssa on jo melkein selätetty.

– Muutaman kuukauden ikäiset pikkulapset on hyvä viedä lääkäriin heti, muistuttaa Järvinen.

Lue myös:

    Uusimmat