Mainos

Alle puolet vastavalmistuneista rakentajista pääsee oman alansa töihin

Rakennusliiton kyselyn mukaan viime keväänä ammattioppilaitoksesta valmistuneista rakennusalan ammattilaisista on työllistynyt omalle alalle vain 46 prosenttia.

– Sitä minäkin olen ihmetellyt, miksi nuoret eivät saa töitä, vaikka kuinka hakisivat. Olen tehnyt kahdeksan vuotta nuorisotyötä Rakennusliitossa ja työllisyystilanne on selvästi huonontunut viime vuosina, toteaa nuorisotyöntekijä Mikko Lindstedt Rakennusliitosta.

Lindstedt kertoo, että joidenkin nuorten mielestä ulkomaalaiset vievät työpaikat.

– Viime keväänä nauroimme makeasti, kun iltapäivälehdissä hehkutettiin, että näillä aloilla työllistyt parhaiten. Kärkipaikalla komeili rakennusala. Se oli viikon vitsi.

Lindstedtin mukaan vakituinen paikka rakennusalalla on kiven takana vastavalmistuneella, sillä suurin osa (79 prosenttia) sai vain määräaikaisen paikan.

– Vuokrafirmat työllistävät eniten nuoria. Vastavalmistuneet nuoret saavat vain minimipalkkaa, joka on noin 12 euroa tunnilta. Jotkut hyvät miehet saavat bonusta tämän päälle, kertoo Lindstedt.

Parhaiten työllistyvät talonrakentajat ja talotekniikan ammattilaiset. Vaikein tilanne on maalareilla, joista vain kolmannes saa oman alan töitä. Länsirannikolla työpaikkoja on ollut eniten, sillä Länsi-Suomen alueella 53 prosenttia sai oman alansa töitä.

Joka neljäs vastavalmistunut on jäänyt työttömäksi

Rakennusliiton kesän aikana tehdyssä kyselyssä koko maan ammattioppilaitoksista valmistuneista 22 prosenttia ei ole työllistynyt edes kesätöihin.

Surkein tilanne on Lapissa, jossa työttömäksi on jäänyt 36 prosenttia nuorista.

– Tapaan kaikki oppilaat moneen kertaan ja pieni osa myöntää, että ei haluakaan tehdä töitä. Parikymppisten nuorten miesten työllistymistä vaikeuttaa armeijan suorittaminen, johon 6 prosenttia menee koulun jälkeen. Erot eri oppilaitosten välillä ovat valtavat, mihin vaikuttaa se, kuinka aktiivisesti opettaja auttaa nuoria työllistymään. Nummelan lukiossa varmaan yksikään Lauri Tuovin oppilas ei ole jäänyt työttömäksi, väittää Lindstedt.

Kolmelta tuhannelta valmistuneelta vastauksia on saatu tähän mennessä pari tuhatta. Kyselyyn osallistuneet valmistuivat talonrakentajan maalarin, sisustajan, maarakentajan ja talotekniikan ammattilaisiksi.

– Kyllä minä uskon, että ammattimies saa töitä, sillä näitä töitä ei pysty siirtämään Suomesta pois, pamauttaa Lindstedt.

Twitter: @RaijaKantomaa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.