Mainos

Allawi: Irakin ihmisoikeustilanne kurjempi kuin Saddamin aikana

Irakin entinen pääministeri Ijad Allawi sanoo, että Irakissa poljetaan ihmisoikeuksia nykyään yhtä paljon tai vielä enemmän kuin Saddam Husseinin kaudella.

Lukuisia irakilaisia kidutetaan ja surmataan turvallisuusjoukkojen kuulusteluissa, sanoo Ijad Allawi, joka johti Yhdysvaltain tukemaa ylimenokauden hallitusta Saddamin vallasta syöksemisen jälkeen. Brittilehti Observerin haastattelussa Allawi arvostelee erityisesti Irakin sisäministeriötä.

- Ihmiset toimivat samalla tavoin kuin Saddam Husseinin aikana tai vielä pahemmin, sanoo Irakia tämän vuoden huhtikuuhun asti johtanut Allawi.

- Ihmiset muistavat Saddamin ajan. Juuri siitä syystä me taistelimme Saddamia vastaan, mutta nyt sama asia toistuu jälleen. Me saamme kuulla salaisesta poliisista ja salaisista bunkkereista, joissa pidätettyjä kuulustellaan. Monia irakilaisia on kidutettu tai surmattu näissä kuulusteluissa, maltillisia shiioja edustava Allawi sanoo.

Hiljattain Irakissa paljastui sisäministeriön alaisuudessa toiminut bunkkeri, josta löydettiin 170 heikossa kunnossa ollutta pidätettyä. Monilla heistä oli merkkejä kidutuksesta.

Shiiajohtaja kaipaa kovempia otteita kapinallisia vastaan

Washington Postin haastattelema shiiajohtaja Abdul Aziz Hakim kritisoi Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa siitä, ettei se käytä tarpeeksi vahvoja keinoja terroristeja vastaan Irakissa ja muissa maissa.

Hakim sanoo, että Yhdysvallat on estänyt Irakin sisäministeriötä toimimasta terroristeja vastaan. Hakimin mukaan Irak tarvitsee lisää asevoimia.

Hakim on Irakin islamilaisen vallankumouksen korkeimman neuvoston johtaja. Se on maan väliaikaisen hallituksen suurin ryhmittymä. Puolueen sotilaallisen siiven on väitetty soluttautuneen Irakin sisäministeriöön ja poliisivoimiin.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.