Alkuvuoden 2012 kiinteistökaupat: Epävarmuus markkinoilla jatkuu

Maanmittauslaitos julkisti kiinteistöjen kauppahintatilaston alkuvuodelta 2012. Tilastosta ilmenee, että kiinteistökauppojen määrä laski tammi-kesäkuussa 5 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kiinteistökauppaan käytetty rahamäärä oli 8 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kiinteistöarvioinnin asiantuntija Juhani Väänänen Maanmittauslaitokselta kertoo, että vuonna 2009 nousuun lähtenyt kaupanteko näyttäisi jälleen tasaantuneen. Väänäsen mukaan vuoden 2012 alkupuoliskolla kiinteistökauppoja tehtiin 30 800 kappaletta.

Omakotitonttien kauppa hiljeni - talojen hinnat pysyivät korkeina

Pientalotontteja myytiin tammi-kesäkuussa 2012 koko maassa 3 300 kappaletta, mikä on 10 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2011 vastaavana aikana. Omakotitalotonttien kaupankäynti on Väänäsen mukaan vähentynyt nyt kahtena vuonna peräkkäin.

Yksityishenkilöiden myymien pientalotonttien neliöhinnat nousivat kasvukeskuksissa. Yksityisten myymien kaavatonttien keskimmäinen hinta oli Helsingissä 1 018, Espoossa 854 ja Vantaalla 638 euroa kerrosneliömetriltä. Helsingissä hinnannousua oli 0,6 prosenttia, Espoossa ja Vantaalla 7 prosenttia.

Pientalokauppoja tehtiin vuoden 2012 alkupuoliskolla yhteensä 7 600 kappaletta. Kauppojen määrä laski 2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Hinnat ovat nousseet tänä vuonna kaava-alueilla keskimäärin 2 prosenttia ja haja-asutusalueilla 6 prosenttia.

Pelto- ja metsämaakauppa tasaista

Pellon hinta laski koko maassa 4 prosenttia verrattuna viime vuoden alkuun. Koko maan keskihinta alkuvuonna oli 7 300 euroa hehtaarilta. Kalleinta pelto oli Varsinais-Suomen maakunnassa: 11 600 euroa hehtaarilta. Kalleinta metsämaa oli Uudellamaalla (keskihinta noin 4800 €), ja edullisinta Lapissa (keskihinta 1000 €).

Loma-asumista palvelevia kiinteistökauppoja taas tehtiin alkuvuonna yhteensä 5 700, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kalleinta loma-asuminen oli Väänäsen mukaan niin ikään Uudellamaalla.

Teksti: Deski
Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja