Mainos

Alkuperäinen kumigodzilla lumoaa yhä japanilaisia

Hollywood teki siitä vastikään uuden megatähdillä ja erikoisefekteillä ryyditetyn miljoonaversionsa, mutta Japanissa alkuperäinen Godzilla-elokuva on yhä hitti - 60 vuotta ensi-iltansa jälkeen. Viime vuosien katastrofien takia sen aihe on yhä kipeän ajankohtainen.  

Alkuperäisversio "Gojira" lähti tässä kuussa uudelle esityskierrokselle Tokiossa vuosipäivän kunniaksi. Elokuvasta on siivottu ääninauhan rapsetta ja kuvan kohinaa, mutta ikäänsä se ei pysty peittelemään. Syvyyksistä noussutta hirviötäkin esittää kumipukuun sulloutunut näyttelijä.  

Vastaanotto on silti ollut lämmin.  

– Olin todella yllättynyt nähdessäni Tokion, joka ei ole nykyinen siisti itsensä vaan sodanjälkeinen kaupunki, joka joutuu taas tallatuksi, kertoo 44-vuotias Kenichi Takagi.  

Ydintuhon symboli  

Gojira sai ensi-iltansa marraskuussa 1954, vain muutamaa kuukautta Akira Kurosawan klassikon Seitsemän samuraita jälkeen. Hirviöstä tuli megahitti liki 10 miljoonalla katsojalla.  

Elokuvan tarinassa vetypommikoe herättää meressä uinuvan hirviön, joka nousee tuhoamaan Tokiota. Viittaus oli päivänselvä: Hiroshiman ja Nagasakin atomipommituksista oli kulunut vain vajaa vuosikymmen, ja Yhdysvallat oli samana vuonna tehnyt Bikinin atollilla pommikokeen, jonka säteilylaskeuman alle joutui japanilainen kalastusalus.  

Ydintuhon lisäksi hirviö symboloi Japania koettelevia luonnonkatastrofeja.  

– Opimme jo lapsina siihen, että on olemassa taifuuneja, maanjäristyksiä ja muita asioita, joita ihminen ei voi hallita. Gojirakin on sellainen, kertoo Godzilla-maalauksistaan tunnettu taiteilija Yuji Kaida.  

Japani sai jälleen tuta luonnonkatastrofien voiman 2011, kun voimakas maanjäristys ja sen nostattama tsunami aiheuttivat tuhoa Fukushimassa.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.