Mainos

Alkukuun sateet eivät paikanneet vesivajetta

Lokakuun alkupäivien sateet ovat tuoneet vettä etelärannikolle reippaasti. Yli seitsemänkymmenen millin sadanta ei ole kuitenkaan riittänyt täyttämään vesistöjä.

- Pienissä vesistöissä etelärannikolla vesi on noussut noin metrin verran ja pienet ojat ovat varmaan tulvineet. Kaupungissa on jonkunlaisia tulvanpoikasia, mutta isossa vesistössä on rauhallista. Virtaamat ovat hieman kasvaneet ja tavallaan on ihan tervetullut tämä lisävesi nyt, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Viime päivien sateet ovat helpottaneet pohjavesien tilannetta etelässä, mutta mikäli vettä ei saada lisää Keski-Suomeen, voi edessä olla ankea talvi.

- Jos ensi talvesta tulee niin sanottu vanhan ajan talvi ja lumi pysyy ja tulee routaakin ja jos tässä ei enää sateita saada, niin Keski-Suomessa voi olla kaivojen kanssa ongelmia, Vehviläinen ennakoi.

Vesistöt ovat matalalla, koska kesän ja syyskuun sateet jäivät vähäisiksi.

- Kesäsadanta jäi selvästi alle keskimääräisen ennen kaikkea syyskuussa. Silloin satoi isoilla alueilla vain alle 30 milliä tai vähän allekin sen. Sitäkään ei vielä poikkeukselliseksi voida luokitella, mutta harvinaiseksi kyllä.

Katso Sari Korpelan juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.