Mainos

Alkon vähittäismyynnistä halutaan kansanäänestys

Eduskunnassa on tehty aloite alkoholin vähittäismyynnin vapauttamista koskevan neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä. Äänestys tulisi järjestää ensi vuoden keväänä eduskuntavaalien yhteydessä.

Tänään jätetyn aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on nuorsuomalaisten Risto Penttilä. Taustatyön on kuitenkin tehnyt ravintoloitsija ja viinien maahantuoja Petri Viglione, joka sai julkisuutta myymällä ravintolastaan viime syyskuussa ulos muutaman pullon viiniä. Tempaus aiheutti ravintolalle 30 päivän anniskelukiellon. Aloitteen mukaan äänestäjille tulisi tarjota vastattavaksi samantyyppiset vaihtoehdot kuin kieltolain kumoamista koskevassa kansanäänestyksessä vuonna 1932.

Valinnan mukaan äänestyksessä voisi kannattaa monopolin säilyttämistä nykyisellään, sen purkamista mietojen alkoholijuomien osalta tai sen purkamista kokonaan. Kansanäänestystä perustellaan sillä, että alkoholijuomien saatavuus vaikuttaa välittömästi yksityisten ihmisten ja perheiden elämään. Siihen suhtautuminen riippuu henkilökohtaisista arvoista ja jakaa puolueet.

Viglione ja aloitteen tehneet kansanedustajat korostavat, ettei se suuntaudu Alkoa vastaan. Kysymys ei ole vain alkoholista vaan vastuun jaosta julkisen vallan ja kansalaisten kesken. EU-jäsenyys ei ratkaise kysymystä alkoholijuomien vähittäismyynnistä. Se on kansalliseen päätäntävaltaan kuuluva asia.

Viinien vapauttaminen saanut lisää suosiota

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan 73 prosenttia kansalaisista haluaa muutoksen nykyiseen myyntijärjestelmään viinien osalta. Kaksi vuotta sitten tehdyssä vastaavassa kyselyssä luku oli 61 prosenttia. 52 prosenttia sallisi myynnin kaikissa elintarvikeliikkeissä ja 21 prosenttia viranomaiselta luvan saaneissa elintarvikeliikkeissä. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Suomen Gallupilla teettämässä tutkimuksessa haastateltiin 1004 15 vuotta täyttänyttä henkilöä 5.-11. helmikuuta.

Nelosoluen myynnin siirtäminen vähintäänkin viranomaisten valvomiin ruokakauppoihin ei ole yhtä suosittua. Sitä kannatti kuitenkin enemmistö eli 55 prosenttia vastaajista. Väkevät juomat halutaan edelleen pitää Alkon hyllyillä. Noin neljäsosa väestöstä purkaisi myös niiden vähittäismyyntimonopolin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.