Mainos

Alkon myyjät jättivät lakkovaroituksen

Työehtosopimusriita uhkaa johtaa Alkon myymälöiden sulkeutumiseen kaikkialla maassa kahden viikon kuluttua 3. maaliskuuta.

Myyjiä edustava Alkon liikeväen liitto jätti työtaisteluvaroituksen maanantaina. Lakko alkaa, jos sovittelussa ei päästä ennen määräaikaa liittoa tyydyttävään ratkaisuun. Osapuolten keskinäiset neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta päättyivät tuloksettomina myöhään sunnuntai-iltana.

Mahdollinen lakko koskisi kaikkia Alkon vähittäis- ja tukkumyymälöitä. Lakon piiriin kuuluisivat liikkeiden myyjien ja siivoojien työt. Liiton sopimusten piirissä on noin 1500 myymälätyöntekijää. Työriita ei koske Alkon toimihenkilöitä ja myymälöiden päälliköitä, joiden uudesta työehtosopimuksesta päästiin ratkaisuun viime perjantaina.

Kiistan taustalla on erimielisyys Alkon myymälöissä sovellettavasta työehtosopimuksesta ja samalla työsuhteen ehtojen tasosta. Tähän asti STTK:lainen Alkon liikeväen liitto on saanut neuvotella yrityskohtaisen sopimuksen Alkon ja sitä edustaneen Erityisalojen työnantajaliiton kanssa. Sopimus on merkinnyt Alkon myyjille selvästi parempia etuja kuin muun vähittäiskaupan piirissä.

Nyt Alko on vaihtanut työnantajaleirissä Kaupan työnantajaliiton jäseneksi ja haluaisi työehdot asteittain kaupan alan yleiselle tasolle. Samalla sopimukset aiemmin tehnyt liitto menettäisi sopimusoikeutensa.

Alko tarjosi neuvotteluissa, että nykyisille työntekijöille turvattaisiin entiset palkka- ja muut edut. Uusiin työntekijöihin sovellettaisiin sen sijaan kaupan yleisiä työehtoja.

Alkon myyjien nykyinen työehtosopimus päättyy helmikuun lopussa. Kiistan vuoksi Alkon myymälöiden työntekijät jäivät tuloratkaisun ulkopuolelle.
(STT-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.