Alkon lakon ratkaisu jää huomiselle

Osapuolten näkemykset ovat vielä kaukana toisistaan.

Alkon myymälöitä lauantaina uhkaavaan lakkoon pyrittiin etsimään ratkaisua vielä myöhään illalla. Päätökset työriidan sopimisesta jäivät kuitenkin huomiseen.

Alkon ja Alkoholialan ammattiliiton välisen kiistan sovittelua johtavan piirisovittelija Esa Lonkan mukaan edellytykset sovintoesityksen jättämiselle jäävät viime metreille.

Lonkan mukaan osapuolten näkemyseroissa ei ole viime viikkoina juuri tapahtunut lähentymistä. Neuvottelut ovat jumiutuneet palkankorotusten tason lisäksi etenkin osa-aikaisen henkilöstön työaikakysymyksiin.

Jos lakko lauantaiaamuna alkaa, se voi sulkea lähes kaikki Alkot. Samaan ammattiliitto Suoraan kuuluva, esimiehiä edustava Alkoholialan toimihenkilöt on kehottanut jäseniään olemaan tekemättä lakonalaisia töitä. Pari viikkoa sitten järjestetyn kolmipäiväisen työtaistelun aikana osa liikkeistä pidettiin auki esimiesvoimin.

Pääosin pankkialaa edustava STTK:lainen Suora vauhdittaa neuvotteluja maksuvälityssaarrolla, mikä pysäyttää Alkon rahaliikenteen.

Myös STTK:lainen Toimihenkilöunioni ilmoitti asettavansa Alkon tuotehallintajärjestelmän sekä puhe- ja dataliikenteen yrityssaartoon.

Palkkanäkemyserot vielä suuret

Osapuolten välillä on vielä suuria näkemyseroja palkankorotusten tasosta.

Työnantaja on tarjonnut maaliskuuhun 2010 jatkuvalle sopimuskaudelle 10,8 prosentin palkankorotuksia, mikä vastaisi Alkon toimihenkilöiden ja myymäläpäälliköiden jo hyväksyttyä sopimusta.

Suoran mukaan työnantajan esitys vastaa käytännössä 8,4 prosentin palkankorotuksia. Alkoholialan ammattiliitto on pitänyt lähtökohtana tuplasti suurempia korotuksia.

Ammattiliittojen mukaan Alko on pyrkinyt heikentämään työehtoja siten, että ne vastaisivat muita kaupan alan sopimuksia.

Alkon henkilöstö oli muutamia tunteja kestäneessä lakossa maaliskuussa 2005. Myös tuolloin kiista koski osa-aikaisen työvoiman käyttöä. Heitä on Alkon myyjistä noin 85 prosenttia.

Alkot ovat viimeksi olleet yli kuukauden pituisissa lakoissa vuosina 1972 ja 1985. Vuonna 1998 lakko ehti alkaa, mutta tuolloinkin se kesti vain pari tuntia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat