Mainos

Alkon lakko peruuntui

Uusi sopimus takaa Alkon työntekijöille yli 12 prosentin palkankorotuksen. Neuvottelut kiistanalaisesta minimityöaikakysymyksestä jatkuvat kuitenkin edelleen.

Alkon myymälöitä uhannut lakko on peruuntunut iltapäivällä, kun työkiistan osapuolet hyväksyivät piirisovittelija Esa Lonkan edellisenä yönä jättämän sovintoesityksen. Alkon myymälät ovat siis ensi viikolla normaaliin tapaan auki.

Alkon myyjät saivat noin 12,6 prosentin palkankorotuksen. Sopimus on 2,5-vuotinen.

Kiistanalaiseen minimityöaikakysymykseen ei löydetty ratkaisua, ja neuvotteluja siitä jatketaan osapuolten välisessä työryhmässä.

Osapuolet kiistelivät Alkon osa-aikaisten työntekijöiden minimityöajasta. Selvä enemmistö Alkon myyjistä on osa-aikaisia.

Työntekijöitä edustanut Alkoholialan ammattiliitto tavoitteli alun perin yli 14 prosentin palkankorotuksia, mutta liiton puheenjohtaja Maili Kekki oli tyytyväinen nyt saatuun vajaaseen 13 prosenttiin.

Minimityöaikakysymyksen ratkaisematta jäämiseen Kekki sen sijaan oli varsin pettynyt. Hän ei kuitenkaan pitänyt kysymystä lakon väärtinä.

- Meillä on niin pienipalkkaista väkeä, että ei heitä voi enää lakolla rankaista, Kekki sanoi toimittajille valtakunnansovittelijan toimistossa.

Kalliimpi kuin muussa kaupassa

Työnantajapuolta edustanut Suomen kaupan liiton asiamies Arto Kettunen oli pääpiirteissään tyytyväinen sopimukseen.

- Huonoa tässä on se, että tämä on prosentin kalliimpi kuin muussa kaupassa, Kettunen sanoi.

Kettusen mukaan sopimuksessa huomioidaan työntekijöiden työkokemus kaupasta ja ravintola-alalta, ja kokeneimmilla työntekijöillä palkankorotukset voivat olla lähes 20 prosenttia.

Alkon myyjät vauhdittivat neuvotteluita jo pari viikkoa sitten kolmipäiväisellä lakolla. Sen aikana osa liikkeistä pidettiin auki esimiesvoimin.

Jos lakko olisi nyt alkanut, olisi se sulkenut lähes kaikki Alkot, sillä esimiehiä edustava Alkoholialan toimihenkilöt oli kehottanut jäseniään olemaan tekemättä lakonalaisia töitä.

Alkoholialan ammattiliitto ja Alkoholialan toimihenkilöt kuuluvat molemmat STTK:laiseen Suoraan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.