Mainos

Alkon lakko näyttää mahdolliselta

Alkon myyjien lakko uhkaa sulkea alkoholimyymälät huomisaamuna. Työehtokiistaa sovitellaan yhä piirisovittelija Esa Lonkan johdolla.

Alkon myymälöitä huomenaamulla uhkaavan lakon alkaminen näyttää hyvin mahdolliselta. Alkon ja Alkoholialan ammattiliiton välisen kiistan sovittelua johtava piirisovittelija Esa Lonkka totesi illalla, että edellytykset mahdollisen sovintoesityksen jättämiselle ovat vielä auki.

Osapuolten näkemyseroissa ei ole viime viikkoina juuri tapahtunut lähentymistä. Kiistaa aiheuttavat palkankorotusten tason lisäksi etenkin osa-aikaisen henkilöstön työaikakysymykset.

Alkon myyjistä tulkinnoista riippuen noin 65-85 prosenttia on osa-aikaisia.

Osapuolten välillä on ollut suuria näkemyseroja myös palkankorotusten tasosta.

Työnantaja on tarjonnut maaliskuuhun 2010 jatkuvalle sopimuskaudelle 10,8 prosentin palkankorotuksia. Sopimuksen kustannusvaikuukset olisivat työnantajan mukaan yleisen linjan ylittävät 12,3 prosenttia.

Ammattiliitto on vaatinut yli 14 prosentin korotuksia, mutta sen mukaan työnantajan esitys vastaa käytännössä 8,4 prosentin palkankorotuksia.

Muiden liittojen tukitoimet rajoittavat aukioloa

Jos lakko aamulla alkaa, se voi sulkea lähes kaikki Alkot.

Pari viikkoa sitten järjestetyn kolmipäiväisen työtaistelun aikana osa liikkeistä pidettiin auki esimiesvoimin, mutta nyt he eivät aio tehdä lakonalaisia töitä.

Pääosin pankkialaa edustava STTK:lainen Suora vauhdittaa neuvotteluja maksuvälityssaarrolla, mikä pysäyttää Alkon rahaliikenteen.

Myös STTK:lainen Toimihenkilöunioni ilmoitti asettavansa Alkon tuotehallintajärjestelmän sekä puhe- ja dataliikenteen yrityssaartoon.

Palvelualojen ammattiliitto Pam aikoo estää vartiointialalla työskenteleviä jäseniään työskentelemästä Alkon myymälöissä.

Ravintoloiden alkoholin saantiin lakolla ei ole merkittävää vaikutusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.