Mainos

Alkolukot käyttöön Ruotsissa

Ruotsi on laajentamassa rohkaisevaksi osoittautunutta alkolukkokokeiluaan koko maahan.

Ruotsissa on oltu tyytyväisiä autoihin asennettavaan alkolukkoon, joka valvoo rattijuoppoudesta kärähtäneitä kuljettajia. Alkolukkoja on kokeiltu kolmessa Ruotsin läänissä vuodesta 1999, ja nyt niiden käyttö aiotaan laajentaa koko maahan.

Alkolukko on vapaaehtoinen vaihtoehto ajokortin hyllyttämiselle. Rattijuoppo saa kahden vuoden koeaikana ajaa vain alkolukolla varustettua autoa, joka ei käynnisty ilman raikasta hengitysnäytettä. Myös ajon aikana on puhallettava puolen tunnin välein. Kolmessa läänissä aloitettua kokeilua on nyt tarkoitus laajentaa.

- Olemme ehdottaneet valtiopäiville, tai oikeistaan hallitukselle, että tämä laajennettaisiin koko maahan. Meillä on poliittinen tuki ehdotukselle, projektijohtaja Bo Lönegren Ruotsin tielaitokselta kertoo.

Ruotsissa kokeiluun on tähän mennessä osallistunut kaksi ja puolisataa rattijuoppoa. Kolmisenkymmentä on selvinnyt kuiville, yhtä moni on reputtanut. Useimmilla koeaika on kesken.

Kaikkiaan kortti otetaan vuosittain kuivumaan noin kymmenneltä tuhannelta ruotsalaiselta, joista viranomaisarvion mukaan vajaat pari tuhatta voisi tulevaisuudessa jatkaa ajamista alkolukon valvonnassa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.