Mainos

Alkolukko koekäyttöön ehkä jo ensi vuonna

Alkolukko olisi vapaaehtoinen vaihtoehto rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta määrätylle ehdottomalle ajokiellolle.

Humaltuneen kuljettajan ajon estävä alkolukko saattaa olla koekäytössä jo ensi vuonna. Asian valmistelu liikenne- ja viestintäministeriössä on loppusuoralla.

-Meillä on sellainen tavoite, että saisimme lakiesityksen viimeisteltyä vuoden alussa ja sitten ministeri arvioi asian, kertoo vanhempi hallitussihteeri Anna-Liisa Tarvainen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Tarvaisen mukaan alkolukon saaminen kokeiluasteelle jo kesäksi vaatisi kuitenkin todella tiukkaa aikataulua.

-Tämä on siinä mielessä tavanomaista vaikeampi esitys, että tässä pitää saada kuntoon paitsi nämä pykäläasiat niin myös tämä tekniikka, eli että markkinoilla on saatavissa alkolukkoja.

Alkolukon asentaminen edellyttää ajoneuvon muutoskatsastusta. Laite sisältää puhallusosan lisäksi datalaitteen ja liitännän moottorin virtalaitteisiin. Ennen auton käynnistämistä kuljettaja joutuu puhaltamaan alkolukkoon. Jos laite rekisteröi veren alkoholin määräksi yli 0,2 promillea, moottori ei käynnisty. Alkolukkoon pitää puhaltaa myös ajon aikana tietyin väliajoin.

Alkolukko olisi vapaaehtoinen vaihtoehto rattijuopumuksesta tai törkeästä rattijuopumuksesta määrätylle ehdottomalle ajokiellolle. Kuljettajan olisi käytettävä alkolukkoa vuosi tai se aika, jonka hänelle määrätty yli vuoden mittainen ajokielto kestää.

-Lähtökohtana on edelleen se, että jokainen kuljettaja, joka tähän hankkeeseen ryhtyy ja kokeiluun osallistuu, maksaa itse kustannukset, Tarvainen sanoo.

Ruotsissa laitteesta hyviä kokemuksia

Alkolukon käyttöön liittyisi kuuden kuukauden mittainen päihderiippuvuuden arviointiohjelma säännöllisine terveystarkastuksineen. Lisäksi kokeiluun osallistuvalla kuskilla olisi erityinen alkolukkoajokortti, joka oikeuttaisi kuljettamaan vain sitä ajoneuvoa, johon laite on asennettu.

Alkolukko on jo käytössä tai sitä kokeillaan esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Tarvaisen mukaan ulkomailta saadut kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Esimerkiksi Ruotsissa paikallisena aloitetut kokeilut on laajennettu valtakunnallisiksi.

-Ruotsalaisten omissa liikenneturvallisuussuunnitelmissa, jotka tähtäävät tuleviin vuosikymmeniin, alkolukko on vakiovarusteena kaikissa uusissa autoissa tai ainakin helposti saatavissa lisävarusteena, Tarvainen kertoo.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 20.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.