Mainos

Alkolle huomautus EU-komissiolta

Alkon pitäisi järjestää virallisia tarjouskilpailuja ostamistaan tuotteista, katsoo EU:n komissio. Se on antanut Suomelle virallisen huomautuksen asiasta. Suomi on asiasta eri mieltä. Sen mielestä Alko ei ole sellainen julkinen laitos, jonka pitäisi noudattaa julkisten hankintojen direktiivejä yli 1,2 miljoonan markan arvoisissa hankinnoissa. Hallituksen EU-ministerivaliokunta vahvisti Suomen kannan asiaan tänään.

Viinin osto pitäisi EU:n mukaan kilpailuttaa

Alkon varatoimitusjohtaja Erkki Valta kummasteli komission toimintaa. Hänen mukaansa julkisten hankintamenettelyjen noudattaminen jäykistäisi Alkon toimintaa pahan kerran.
-Me otamme jatkuvasti uusia tuotteita, joita tavarantoimittajat tarjoavat. Otamme tai hylkäämme, mutta keskustelu on jatkuvaa, Valta kertoi. Hankintamenettely soveltuu huonosti Alkon kaltaiseen yritykseen, joka ostaa ja myy tuotteita kuluttajille liiketaloudellisin perustein, Suomi huomauttaa kannanotossaan.

Alkolla on listoillaan paljonkin tuotteita, joiden vuotuinen myynti ylittää 1,2 miljoonaa markkaa.
-Jos halutaan esimerkiksi ostaa punaviiniä Languedocin alueelta Etelä-Ranskasta hintaan 40-45 markkaa pullo, niin meidän pitäisi tehdä suuri tarjouskierros, jossa kirjekuoria avataan tietyin välein. Sitten valittaisiin, mutta tuotteitahan ei voi valita pelkästään hinnan perusteella. Siihen liittyvät hinta ja laatu sekä tavarantoimittajan kyky toimittaa jatkuvasti sitä tuotetta riittäviä määriä, Valta selvitti. Vallan mielestä komissio on väärillä jäljillä epäillessään Suomen järjestelmää protektionismista. Jos käydään Ranskan, Espanjan tai Italian kaupoissa, niin niistä löytyy lähinnä vain oman maan viinejä, hän huomautti.

Sama Ruotsissa


Kiista on vanha; asiasta on keskusteltu Suomen ja komission välillä jo vuodesta 1997. Komissio on erityisesti kantanut huolta Alkon hankintamenettelyjen läpinäkyvyydestä ja syrjimättömyydestä. Tähän sosiaali- ja terveysministeriö vastasi valmistelemalla alkoholiyhtiön toimintaa koskevan asetuksen, joka tuli voimaan 15. maaliskuuta. Myöskään tavarantoimittajat eivät ole valittaneet Alkon toimintavoista.

Tuotevalvontakeskus ei ole saanut asiasta valituksia 4-5 vuoteen, Valta kertoi. Samankaltainen kiista on meneillään Ruotsin ja komission välillä. Myös Systembolagetin toiminnasta on tullut virallinen huomautus. Ero Alkon ja Systembolagetin välillä on lähinnä se, että Alko voi ostaa suoraan ulkomaisilta välittäjiltä, Systembolaget vain Ruotsissa toimivilta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.