Alkoholiverotus puhutti Pohjoismaiden pääministereitä

Pääministerien mukaan alkoholiveron alennus yhdessä maassa vaikuttaa dominoefektin tavoin ja luo paineita veronalennuksille muissa maissa. Alkoholiverotus haluttaisiinkin nostaa kaikissa maissa tietylle tasolle.

Alkoholiverotuskysymykset nousivat keskeiseksi aiheeksi eilen Pohjoismaiden pääministereiden kesäkokouksessa Pohjois-Islannissa. Pääministerien mukaan alkoholiveron alennus yhdessä maassa luo paineita veronalennuksille muissa maissa.

Islannin pääministerin tointa hoitava ulkoministeri Halldor Asgrimsson painotti, että alkoholin aiheuttamat sosiaaliset haitat ovat suuri ongelma kaikissa Pohjoismaissa. Mitään konkreettisia päätöksiä ei kokouksessa kuitenkaan tehty, vaan aiheeseen palataan pääministerien seuraavassa kokouksessa marraskuussa. Sitä ennen kysymystä käsitellään sosiaali- ja terveysministerien ylimääräisessä kokouksessa.

Keskustelun avaus oli tullut Norjan pääministeriltä Kjell Magne Bondevikiltä, joka kuvaili alkoholiveron laskua maasta toiseen leviäväksi dominoefektiksi. Pohjoismaat pyrkivät siihen, että alkoholiverotus nostettaisiin tietylle minimitasolle kaikissa EU-maissa.

- Me me emme voi toivoa, että EU ratkaisisi tämän asian meidän puolestamme. Kun EU keskustelee minimiveroista väkeville alkoholijuomille, se on kaukana siitä tasosta, mikä meillä on Pohjolassa, sanoi Ruotsin pääministeri Göran Persson kokouksen tiedotustilaisuudessa.

Oman maansa suhteen Persson valitteli alkoholin tuonnin kasvua ja myyntiä pimeillä markkinoilla. Hänen mukaansa Ruotsi saattaa joutua laskemaan alkoholiveroa, jotta myyntiä voitaisiin valvoa.

Suomen pääministeri Matti Vanhanen sanoi kannattavansa yhteistyötä alkoholikysymyksessä. Samalla hän muistutti, että Pohjoismaat ovat eri tilanteissa mm. maantieteellisen sijainnin ja EU-määräysten vuoksi.

Pääministerit keskustelivat myös EU-sisäisestä kehityksestä ja haasteista, kuten unionin perustuslaillisesta sopimuksesta ja Turkin jäsenyydestä. Lisäksi he käsittelivät kansainvälistä politiikkaa ja esimerkiksi Irakin tilannetta.

- Pohjoismaisen yhteistyön osalta kaikilta yhteinen arvio on, että tätä yhteistyötä tarvitaan. Se ei riipu siitä, että olemme vähän eri järjestöissä jäseniä, Vanhanen kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat