Mainos

Alkoholiveron korotusehdotus saa kannatusta

Parinkymmenen prosenttin veronkorotus ei nostaisi kuitenkaan alkoholijuomien hintaa yhtä paljon. Esimerkiksi koskenkorvapullon hinta nousisi euron ja 30 senttiä ja pullon kolmosolutta 8 senttiä nykyisestä.

Päihdealan asiantuntijat ja puoltavat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta korottaa alkoholiveroa jopa 20 prosentilla. MTV:n talousuutiset kertoi eilen, että ministeriö esittää veronkorotuksia jo ensi syksylle.

STM:n ehdotus perustuuk siihen, että 10 prosentin veronkorotus ei vielä vähentäisi alkoholin aiheuttamia haittoja. Samaa mieltä on myös päihdealan asiantuntija, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Lasse Murto.

- Jos otamme tavoitteeksi alentaa alkoholin kokonaiskulutusta, silloin tämä 20 prosentin korotus on kansantaloudellisesti merkittävä, mutta 10 prosentin korotus ei sitä ole, Murto toteaa.

Veronkorotus ei kuitenkaan tarkoittaisi sitä, että juomien hinnat kohoaisivat 20 prosenttia, koska verojen osuus alkoholin hinnasta on kaksi kolmasosaa.

Käytännössä esimerkiksi puolen litran koskenkorva maksaisi jatkossa euron ja 30 senttiä nykyistä enemmän. 12 euron viinipullo puolestaan kallistuisi 40 senttiä ja pullo kolmosolutta 8 senttiä.

Myös valtiovarainministeriö kaavailee veronkorotusta

Alkoholiverotuksen korottaminen näyttää hyvin todennäköiseltä, sillä myös valtiovarainministeriö kaavailee muutosta verotukseen nopeasti. VM nostaisi alkoholiverotusta vuoden vaihteessa kymmenen prosenttia eli puolta vähemmän kuin sosiaali- ja terveysministeriö pitää terveysasioiden kannalta tarpeellisena.

STM:n tapaan myös asiasta päättävä veroministeriö nostaisi veroa kaikissa tuoteryhmissä likimain tasakorotuksin. Alkon toimitusjohtajan Jaakko Uotilan mukaan kymmenen prosentin veronkorotus ei tuntuisi kulutuksessa.

- Kokonaiskulutuksen kannalta sillä ei olisi juurikaan vaikutusta, mutta se saattaisi jonkin verran laskea väkevien alkoholijuomien kulutusta ja vastaavasti ehkä nostaa mietojen, Uotila uskoo.

Valtiovarainministeriön kaavailuissa verotusta voitaisiin nostaa mahdollisesti myöhemmin lisää, jos ensimmäinen korotus sujuu ongelmitta. Eli ilman viinarallin alkamista Virosta. Tuontiakin tosin voi jarruttaa tieto, että myös Viro saattaa korottaa alkoholiverotustaan jo ensi vuonna.

Jos valtiovarainministeriön kaavailut toteutuvat, pitäisi alkoholiverotuksen korjausesityksen olla valmis syksyllä budjetin yhteydessä.

- Minusta tämä on hyvä suunnitelma. Ollaan ihan oikealla tiettä, jos se voitaisiin tehdä esimerkiksi budjettilakina, niin että se astuisi voimaan 1.1.2008, sanoo Alkon Uotila.

Ministeriön mukaan 10 prosentin veronkorotus toisi valtion kassaan parikymmentä miljoonaa euroa lisää. Se on verokysymyksenä huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi perintö- tai palkkaverotusasiat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.