Alkoholitehtaat yleistyvät Suomessa

Anniskelu vaikeutuu, mutta suurikin viskitehdas läpäisee viranomaisseulan.

Viskiä

Alkoholin anniskeluluvan saaminen vaikeutuu ensi vuoden alusta lukien. Tiukennus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Tasavallan presidentti vahvisti asiaa koskevan lain tänään. Anniskelun uudet määräykset eivät kuitenkaan koske alkoholin valmistusta, vaikka sekin tapahtuu paljolti juuri ravintoloiden pienpanimoissa. Alkoholiviranomaiset eivät mitenkään rajoita valmistuksen määrää. Toistaiseksi suurin viskitehdas on valmistumassa Lahteen.

Kupariset tislauslaitteet on tuotu maahan alkoholiviranomaisen suostumuksella ja ensimmäinen panos mäskiä on jo kiehumassa. Pienoistehdasta viimeistellään lahtelaisravintolassa kahteen kerrokseen. Tuotepaletissa on myös uutuus.

- Oluiden ja siiderin lisäksi täällä tullaan valmistamaan mallasviskiä lahtelaisten peltojen ja lahtelaisen mallastamon raaka-aineista. Vuosittainen määrä, jonka tulemme laittamaan kypsymään tammitynnyriin on 1500 litraa, Kolibri Star Oy:n ravintoloitsija Anssi Pyysing kertoo.

Miten alkoholiviranomaiset sitten ovat suhtautuneet hankkeeseen?

- Erittäin myötämielisesti. Tuotevalvontakeskus on nähnyt tämän hankkeen hyvällä sillä tässä jalostetaan ja monipuolistetaan meidän kotimaista tuotantosektoria, Pyysing sanoo.

Minkä verran alkoholin valmistuslupia on myönnetty ja minkälaisia valmistamot ovat?

- Kaikenkaikkiaan niitä on voimassa 118. Suurin osa valmistamoista on erittäin pieniä tilaviiniyrityksiä ja pienpanimoita. Jotkut näistä myös tislaavat, Tuotevalvontakeskuksen tuotevalvontapäällikkö Leena Hakala sanoo.

Lupia on myös eräillä oppilaitoksilla kuten esim. ravintolakoulu Perholla ja myös Valamon luostari tekee sen verran kuin kannattaa.

- Lupahakemusta käsiteltäessä luvan hakija joutuu esittämään laskelmat kannattavuudesta. Monta kertaa joudumme kysymään, että "oletteko varmoja näistä luvuista". Yrittäjät ovat hyvin optimistisia, Hakala jatkaa.

- Ehkä jossakin välissä vuosien ja vuosien päästä tässä voi olla jonkinnäköinen bisneksentynkäkin mielessä, mutta se toki vaatii odottelua, Pyysing tuumii.

Valmistuslupia myöntää viranomainen, jonka päätehtävä on alkoholihaittojen ehkäisy.

- Haittojen ehkäisypolitiikka on kieltämättä ongelmallista, mutta nämä valmistuksethan tapahtuvat anniskeluravintoloissa ja siinä mielessä anniskelu tapahtuu myös siellä. Nämä pienet tisleet eivät välttämättä ole menekkituotteita, sanoo Hakala.

Mallasviskin menekki nähdään kolmen vuoden päästä, kun ensimmäinen 1 500 litraa on varhaiskypsä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat