Alkoholismia hoidetaan pian uusin konstein

Täysraittiutta on pidetty pitkään ainoana ratkaisuna alkoholismista toipumiseksi.

Markkinoille on tulossa vielä tämän vuoden aikana lääke, jonka yhdessä hoidon kanssa pitäisi mahdollistaa paluu kohtuukäyttäjäksi. Alan asiantuntijat suhtautuvat muutokseen myönteisesti, sillä tällä hetkellä vain 10 prosenttia alkoholisteista on jatkuvassa hoidossa.

– Yhden arvion mukaan 70 prosenttia alkoholiriippuvaisista henkilöistä on työelämässä, ja asiat ovat jotenkuten vielä kunnossa. He eivät ehkä halua lähteä A-klinikkaan tai hoitopaikkoihin, missä tavallaan leimautuu. Heille ei ole oikeastaan ollut tarjolla mitään hoitomuotoa, toteaa päihdelääketieteen professori Hannu Alho Helsingin yliopistosta.

Uusiin hoitomuotoihin suhtaudutaan myönteisesti myös A-klinikkasäätiössä.

– Itse henkilökohtaisesti suhtaudun asiaan positiivisesti. Ne potilaat, joilla kohtuukäyttö on mahdollista, eivät tällä hetkellä ole hoitojen piirissä. Juominen aiheuttaa kuitenkin heille sekä kansantaloudelle ja -terveydelle suuria haittoja. Jos saamme juomisen vähenemään merkittävästi, niin kyllähän siitä on kaikille hyötyä, sanoo A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Professori Alho kuitenkin muistuttaa, että pahimmin alkoholin kiroihin ajautuneille uusista hoitokeinoista kuitenkaan ei olisi apua.

– Jos henkilöllä on maksakirroosi, niin se nyt on ainakin yksi merkki, milloin tulisi lopettaa kokonaan alkoholin käyttö.

Joka tapauksessa hoidon piiriin tulevien määrän uskotaan kasvavan. Päihdepalvelut eivät voi yksin kysyntään vastata, ja siksi apua kaivataan muualta.

– Näiden lääkkeiden osalta on tavoitteena, että perusterveydenhuolto ja erityisesti työterveyshuolto alkaisivat hoitaa itse näitä "ei niin moniongelmaisia" potilaita lääkkein ja muilla hyviksi todetuin keinoin, toivoo ylilääkäri Simojoki.

Katso Antti Tuurin juttu (Kymmenen uutiset 24.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat