Mainos

Alkoholin osuus työtapaturmissa lisääntynyt

Alkoholin osuus kuolemaan johtaneissa työtapaturmissa on kasvanut huolestuttavasti viime vuosien aikana. Näin arvioi kuolemaan johtaneiden työpaikkaonnettomuuksien tutkinnasta vastaava TOT-tutkimusjohtokunta.

Vuosina 1994 ja 1995 alkoholi oli mukana kahdeksassa kuolemaan johtaneessa työpaikkatapaturmassa eli kaikkiaan 15 prosentissa kaikista työpaikkakuolemista. Tämä luku on yli kaksinkertainen pitkän ajan keskiarvoon verrattuna.

TOT-tutkimusjohtokunnan mielestä vastuu näistä onnettomuuksista on esimiesten lisäksi myös työtovereilla. Työpaikoille pitäisikin laatia yhteiset pelisäännöt. Niissä sovittaisiin siitä, että alkoholia nauttinut työtoveri poistetaan työpaikalta. Ohjeissa sovittaisiin myös kurinpidollisista toimenpiteistä.

Tutkimusraporttien mukaan eräillä työmailla alkoholia on käytetty hyvin holtittomasti. Esimerkiksi katolta 2,6 promillen humalassa pudonneen työtoveri ei ollut havainnut kumppanissaan mitään poikkeavaa.

Tuhannen ihmisen työpaikalla on tutkimusten mukaan kymmenen alkoholistia, sata suurkuluttajaa, kahdeksansataa kohtuukäyttäjää ja vajaat sata täysin raitista. Myös alkoholin käyttö työmatkoilla on edelleen suuri riski etenkin keikkatöissä, muistuttaa TOT-tutkimusjohtokunta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.