Mainos

Alkoholin myynnin kasvu ei näy arvioissa omasta käytöstä

Stakesin tutkimus kertoo, että ihmisten arvio omasta alkoholinkulutuksesta on pysynyt ennallaan, vaikka Suomessa ostettiin alkoholia viime vuonna kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastojen mukaan suomalaiset ostivat alkoholia viime vuonna kymmenen prosenttia edellisvuotta enemmän. Stakesin tuoreen tutkimuksen valossa näyttää kuitenkin epäselvältä, kuka kaiken viinan on juonut. Tutkimus kertoo, että ihmisten oman arvion mukaan heidän alkoholinkulutuksensa ei ole lisääntynyt. Päinvastoin: miehet ilmoittivat edellisvuotta vähemmästä humalakulutuksesta.

Haittoja alkoholin käytöstä oli sekä miesten että naisten mielestä viime vuonna vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Nuorilla miehillä alkoholin käyttöpäivien määrä oli lisääntynyt, mutta humalakulutus tai haitat eivät. Tutkijat Heli Mustonen ja Pia Mäkelä kertoivat päivällä tutkimuksen tuloksista Turussa Terve-SOS -tapahtumassa.

Baarikaappeja ei ole kasvatettu

Kysely lähetettiin vuoden 2003 syksyllä 4000:lle satunnaisesti valitulle 15-69-vuotiaalle suomalaisille. Vuoden kuluttua jatkokysely lähetettiin 1786 henkilölle. Ensimmäisellä kierroksella kysyttiin halukkuutta jatkokyselyyn. 620 vastanneista kieltäytyi. Ensimmäisen kierroksen vastausprosentti oli 60 ja toisen 76. Tutkija Heli Mustonen luonnehtii kyselyn tuloksia hämmästyttäviksi.

- Alkoholin myynnin kasvun perusteella olisi voinut odottaa aivan muuta.

Alkoholin veronalennuksen odotettiin lisäävän myös kotona juomista, mutta vain naiset kertoivat sen lisääntyneen. Vastausten mukaan viinaa ei myöskään varastoitu kotona enempää kuin ennenkään. Mustonen pitää sitäkin yllättävänä.

Kotimainen veronalennus oli vastaus Viron EU-jäsenyyteen ja halvan viinan tuontirajoitusten poistoon. Tutkimusaineisto ei kuitenkaan viitannut siihen, että erityisesti lähellä Helsinkiä ja Tallinnan-laivoja asuvien kulutus olisi kasvanut muita enemmän.

Tutkijat löytävät monta mahdollista syytä selittämään ristiriitaa tilastoidun myynnin ja raportoidun käytön välillä.

- Yksi mahdollisuus on se, että kulutusta ovat lisänneet vanhat suurkuluttajat. Asunnottomat ja laitoksissa asuvat jäävät tutkimusotosten ulkopuolelle, sanoo Pia Mäkelä.

Tutkimustuloksista ei kuitenkaan pidä vetää sitä johtopäätöstä, että alkoholin veroalennuksesta ja tuonnin vapautuksesta selvittäisiin ilman lisääntyviä haittoja, Mäkelä korostaa.

- Jos kulutuksen kasvu kohdistuu pääasiassa suurkuluttajiin, se lisää vakavia alkoholiongelmia enemmän kuin jos kasvu keskittyisi pienkuluttajiin.

Parasta tietoa alkoholinkulutuksen terveydellisistä vaikutuksista saadaan Mäkelän mukaan sairaalahoidosta ja kuolemista, mutta tieto tulee viiveellä. Ensimmäisiä uusia tietoja odotetaan syksyllä.

Tutkimustuloksia esittelevä artikkeli julkaistaan kesäkuussa ilmestyvässä Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.