Alkoholin maistatus sijaisperheessä poiki rikosilmoituksen – ministeriöllä ei ehdotonta kieltoa

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole nähnyt tarpeelliseksi laatia erityistä ohjeistusta sijaisperheiden alkoholinkäyttöön.

Asia nousi esille, kun huostaanotetun lapsen isä teki rikosilmoituksen sijaisvanhemmista, jotka olivat antaneet lasten maistaa alkoholia. Samalla nousi esiin kysymys, voivatko sijaisvanhemmat itse käyttää kotiloissa alkoholia.

– Sijaisperheet ovat tavallisia perheitä ja sijaisperheen vanhemmat ovat samassa asemassa kuin biologisten lasten vanhemmat. Tietenkin täytyy ottaa huomioon, että lapsi saattaa tulla alkoholia väärinkäyttäneestä perheestä, jolloin tarvitaan erityistä herkkyyttä sen suhteen, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi, sanoo sosiaalineuvos Marjo Lavikainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lasten alkoholinkäyttöön löytyvät Lavikaisen mukaan ohjeet jo laista.

– Kuten myös tupakan suhteen. Kumpaankin asiaan löytyvät ikärajat laista, huomauttaa Lavikainen.

Koska varsinainen ohjeistus sijaisvanhempien itsensä alkoholinkäyttöön puuttuu, Lavikainen otaksuu kuntien olevan tarkkana sijoituspäätöksissä.

– Kunnat joutuvat pohtimaan sitä, mihin perheeseen kukin lapsi sopii sijoitettavaksi tausta huomioon ottaen.

Hän myös sanoo, että kuntien on valvottava sijoitettujen lasten oloja.

– Jos kunta havaitsee jotakin, mihin on puututtava, sen on ohjeistettava vanhempia.

Hän korostaa, että sijaisperheiltä ei odoteta poikkeavaa käytöstä verrattuna biologisten vanhempien perheeseen. Molemmissa tulee luoda lapselle hyvät edellytykset kasvuun ja tasapainoiseen kehitykseen.

– Kuntien lisäksi myös aluehallintovirasto valvoo toimintaa ja voi puuttua asioihin tarvittaessa.

Aluehallintovirasto tiukemmalla kannalla

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto otti aiemmin kantaa huostaanotetun lapsen isän huoleen sijaisperheen alkoholinkäytöstä. Vastaus oli yksiselitteinen: alkoholin suhteen sijaisperheessä tulee olla nollatoleranssi. Sijaisvanhemmat voivat nauttia alkoholia vain vapaa-aikanaan tai lomalla, ei silloin kuin he ovat vastuussa lapsista.

– Meillä tällaista erityisohjeistusta ei ole, mutta perhekotien kohdalla linjaus on toki tiukempi. Siellä ollaan selkeässä työsuhteessa ja toimintaa pyöritetään ammatti-ihmisten voimin, sanoo Lavikainen.

Myöskään lastensuojelua ohjaavan Lastensuojelun käsikirjan sivuilta ei löydy mainintaa alkoholinkäytöstä sijaisperheessä.

– Mitään ehdotonta kieltolinjaa ei ole olemassa. Perheessä ja kunnassa pitää käyttää harkintaa, mikä on sopivaa. Jos on mietinnän paikka, asia tulee käydä läpi sijaisperheen vanhempien kanssa, sanoo Lavikainen. 

Lue myös:

    Uusimmat