Mainos

Alkoholin kulutus ei kasvanut tulotason tahdissa

Alkoholin kulutus ei ennakkotietojen mukaan kasvanut viime vuonna aivan yhtä vauhdikkaasti kuin väestön tulotaso.

Tilastoitu kulutus kasvoi vain 1,3 prosenttia ja tilastoimaton kulutus pysyi arvioiden mukaan ennallaan. Alkoholia juotiin ennakkotietojen mukaan viime vuonna kaikkiaan 37,3 miljoonaa litraa sataprosenttisena alkoholina mitattuna.

Asukasta kohden kokonaiskulutus oli noin yhdeksän litraa. Tiedot perustuvat Stakesin, Tuotevalvontakeskuksen, Alkon ja Panimoliiton ennakkotietoihin.

Kulutuksen kasvu on jäänyt jo parin viime vuoden aikana pienemmäksi kuin taloudellisen kasvuvauhdin perusteella olisi voinut ennakoida. Viime vuonna kasvua hillitsi jonkin verran myös hinnannousu.

Stakesin tutkijat arvelevat taustalla heijastuvan myös eurooppalaiset kulutustottumukset. Vaikka tulot kasvaisivat, viinaan ei kuluteta suhteellisesti enempää rahaa.

Siiderien ja viinien suosio kasvaa yhä

Ennakkotietojen mukaan väkevien alkoholijuomien ja oluiden kulutus jäi edellisvuotiselle tasolle. Siidereistä on tullut suosikkijuomia. Niitä juotiin viime vuonna kolmanneksen verran enemmän kuin edellisenä vuonna.

Myös mietoja viinejä juotiin viitisen prosenttia edellisvuotista enemmän. Sen sijaan long drink -juomat menettivät suosiotaan yli kymmenen prosenttia.

Haitat kasvavat mutta hitaammin


Myös alkoholihaitat lisääntyivät viime vuonna, mutta hieman aiempia vuosia vähemmän. Pahoinpitelyrikokset lisääntyivät Tilastokeskuksen tietojen mukaan viime vuonna 2,2 prosenttia ja rattijuopumukset 1,9 prosenttia. Päihtyneitä kerättiin viime vuonna säilöön 3,7 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.