Alkoholin käyttö lisääntynyt

Alkoholin käyttö lisääntyi viime vuonna noin kolme prosenttia. Suomalaiset joivat viime vuonna alkoholia arviolta noin yhdeksän litraa asukasta kohden, ilmenee Stakesin päihdetilastosta.

Kaksi litraa kokonaiskulutuksesta on ns. tilastoimatonta kulutusta, eli matkoilta tuliaisina tuotua, salakuljetettua tai kotona valmistettua. Tilastoimaton väheni hiukan edellisestä vuodesta ja tilastoitu kulutuskin on lisääntymisestä huolimatta edelleen lähes kymmenen prosenttia pienempi kuin huippuvuonna 1990. Suomalaisista aikuisista lähes 90 prosenttia käyttää alkoholia, mutta juomismäärät vaihtelevat selvästi alueittain.

Alkoholi koettelee myös monen terveyttä. Viime vuonna sairaalahoitoon tuli yli 33 000 potilasta, joiden sairaudessa alkoholilla oli osuutta. Hoitoon joutuneista sekä myös alkoholin käytön vuoksi kuolleista enemmistö eli 80 prosenttia oli miehiä. Työkyvyttömyyseläkkeellä alkoholisairauksien vuoksi oli yli 8 600 suomalaista.

Myös monet muut alkoholihaitat ovat lisääntyneet kulutuksen kasvaessa. Esimerkiksi rattijuoppous on lisääntynyt 2,4 prosenttia. Viime vuonna poliisin tietoon tuli esimerkiksi yli 24 800 liikennejuopumustapausta, joista puolet oli törkeitä rattijuopumuksia.

Väkivaltarikollisuus kasvoi viime vuonna reilun prosentin verran. Poliisin tietoon tuli kaikkiaan yli 25 300 väkivaltarikosta. Noin 70-80 prosentissa väkivaltatapauksista syyllinen oli tekohetkellä humalassa.

Myös huumerikokset lisääntyneet

Myös huumeiden kokeilu, käyttö ja niiden aiheuttamat haitat ovat lisääntyneet edelleen. Huumeiden ja lääkkeiden käyttö liittyi myös lähes 7 300 sairaalakäyntiin. Työkyvyttömyyseläkkeellä huumeiden ja lääkkeiden väärinkäytön vuoksi oli 670 ihmistä.

Huumausainerikollisuus kasvoi sekä poliisin että tullin tilastojen mukaan noin 16 prosenttia. Huumetakavarikot lisääntyivät edellisvuodesta noin 22 prosenttia. Kaikkiaan huumerikoksista epäiltyjä oli viime vuonna jo yli 7000, kun vielä vuonna 1990 heitä oli vain noin 1500. Huumerikoksista epäiltyjä 15-18-vuotiaita nuoria oli kuitenkin hiukan vähemmän kuin edellisenä vuonna.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat