Mainos

Alkoholin kasvanut kulutus ei näy rattijuoppojen määrässä

Kokonaisuudessaan rattijuopumusten määrä on jopa vähentynyt Suomessa.

Lisääntynyt alkoholin kulutus ei edelleenkään näy rattijuoppojen määrässä. Tuore seurantatutkimus osoittaa, että rattijuoppojen määrässä ei ole tapahtunut muutoksia vuosien 1996-2005 aikana.

Ratsiatutkimus myös näyttää, että alkoholia maistelleiden, mutta langettavan rajan alle jääneiden kuljettajien, määrä on kahden viime vuoden aikana laskenut hiukan verrattuna vuosien 2000-2003 keskimäärään.

Tutkimuksessa puhallutettiin kuluvana vuonna hiukan yli 110 000 kuljettajaa. Rattijuoppoja löytyi 0,15 prosenttia eli reilut 160. Viime vuonna tutkittiin reilut 113 000 kuljettajaa. Rattijuoppoja löytyi tuolloin lähes 0,16 prosenttia eli noin 180 tutkituista.

Seurantatutkimuksen tekevät yhteistyössä sisäministeriön poliisiosasto, liikkuva poliisi, Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitos ja Kansanterveyslaitos.

Viime vuonna tutkimuksessa kärähti yhteensä vain 30 rattijuoppoa tai naukkaillutta kuljettajaa enemmän kuin kuluvana vuonna. Tutkimuksen ratsiat on pidetty samoina aikoina keväisin ja syksyisin.

- Julkisuudessa on ollut polemiikkia siitä, onko alkoholin hinnan lasku vaikuttanut rattijuopumukseen. Tutkimuksen mukaan hinnan lasku ei ole vaikuttunut, ylikomisario Heikki Seppä sisäministeriöstä sanoo.

Kokonaisuudessaan rattijuopumusten määrä Suomessa on jopa vähentynyt. Sepän mukaan nyt ollaan pitkästä aikaa laskusuunnassa.

Viime vuonna syyskuun loppuun mennessä koko Suomessa oli narahtanut 21 000 rattijuoppoa. Kuluvan vuoden saman ajankohdan lukumäärä on 20 000.

Seppä korostaa, että viinan veroale voi kuitenkin vaikuttaa, mutta se ei näy ainakaan koko kansan liikennekäytöksessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.