Mainos

Alkoholin hinnan nousu ei vielä näy Alkon myynnissä

Suomalaiset eivät ole alkaneet hamstrata alkoholia, vaikka alkoholituotteiden hinnat nousevatkin vuodenvaihteessa. Alkon mukaan hintojen nousu ei ole ainakaan vielä näkynyt myynnissä.

- Ihan muutama ihminen on sanonut ostavansa nyt, koska vero nousee vuodenvaihteessa, kertoo Helsingin Arkadian Alkon myymäläpäällikkö Timo Susi.

Alkoholin verotus kiristyy tammikuun alussa kymmenen prosenttia kaikissa juomaryhmissä. Alko pitää korotusta melko pienenä.

Viestintä- ja markkinointijohtaja Mika-Pekka Miettinen huomauttaa, että hintaan vaikuttaa moni muukin asia kuin veronkorotus.

Käytännössä kuluttaja maksaa ensi vuonna Koskenkorva-pullosta vajaan euron aiempaa enemmän. Viinipullojen hinnat nousevat keskimäärin parikymmentä senttiä ja keskiolutpullojen muutaman sentin.

Alkossa tiistaina ostoksilla ollut Reino Gunn sanoo, ettei hinnannousu vaikuta häneen mitenkään.

- Sehän on kymmenen prosentin korotus verossa eikä bruttohinnassa.

Korotuksen vaikutuksia vaikea arvioida

Miettisen mukaan verotuksen kiristymisen vaikutusta on vielä vaikea arvioida, sillä yhteiskunnassa on tällä hetkellä paljon muitakin epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä. Esimerkiksi lama saattaa vähentää alkoholin ostamista.

Alko kuitenkin arvioi, että myynti vähenee hintojen nousun myötä. Miettinen muistuttaa, että perinteisesti ihmiset ostavat silloin vähemmän, kun hinta kohoaa ja päinvastoin.

- Hyvä esimerkiksi on vuosi 2004, jolloin verot tipahtivat, hinnat laskivat ja Alkon myynti kasvoi.

Miettinen arvelee, että tarkan markan aika saattaa saada kuluttajat myös vaihtamaan halvempiin vaihtoehtoihin. Myöskään ulkomailta tuodun alkoholin vaikutusta myyntiin ei hänen mukaansa voi unohtaa.

Juuri nyt Alkoissa käy kuhina. Joulukuu on alkoholikauppiaillekin tärkein myyntikuukausi. Uutenavuotena suomalaiset ostavat varsinkin kuohuviiniä. Suden mukaan sitä myydään kymmenkertaiset määrät tavallisiin viikkoihin verrattuna. Vain vappuna kuohuviiniä kuluu enemmän.

- Myös longdrinkit ja siiderit ovat suosittuja. Kaikki mikä kuplii, Susi toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.