Alkoholijuomien pakkauksiin varoitukset terveyshaitoista

Myös alkoholin mainostamista televisiossa ja elokuvissa aiotaan rajoittaa.

Eduskunta on hyväksynyt varoitusmerkintöjen painamisen alkoholijuomapakkauksiin. Terveyshaitoista varoittavat merkinnät hyväksyttiin tänään äänin 104-71, kun eduskunta löi lukkoon alkoholilain muutoksen sisällön.

Pulloihin ja tölkkeihin lisättäviä merkintöjä kannattivat kaikki hallituspuolueiden kansanedustajat kahta sosialidemokraattia lukuun ottamatta. Lisäksi tällä kannalla olivat kristillisdemokraatit. Muu oppositio oli kokoomuksen hylkäysesityksen takana.

Laki rajoittaa alkoholin mainostamista televisiossa ja elokuvissa. Alkoholin mainonta kielletään televisiossa kello 7-21 ja kaikkina vuorokauden aikoina elokuvissa, jotka on sallittu alle 18-vuotiaille.

Vasemmistoliitto ja vihreät olisivat sallineet elokuvamainonnan, mutta kieltäneet kokonaan alkoholin myynnin edistämisen televisiossa. Kristillisdemokraatit olivat myös alle 18-vuotiaille suunnattua elokuvamainontaa vastaan.

Paljousalennukset pois kaupoista

Alkoholilain tiukennuksen vuoksi paljousalennukset poistuvat vähittäiskaupoista. Esimerkiksi 12 olutpullon pakkausta eli mäyräkoiraa ei voi enää myydä edullisemmin kuin kahtatoista erikseen ostettua pulloa.

Lisäksi viinin anniskelu ravintoloissa pulloittain ei saa olla laseittain myyntiä edullisempaa. Alkoholijuomien tarjoushintoja ja ns. happy hour -hintoja ei saa mainostaa vähittäismyynti- tai anniskelupaikan ulkopuolella.

Alkoholijuomien pakkauksiin tulevista terveyshaittoja ja sikiövauriovaaraa koskevista merkinnöistä säädetään tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella. Merkinnät vaaditaan pakkauksiin kuitenkin vasta vuoden pituisen siirtymäajan jälkeen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat