Mainos

Alkoholi tappoi yli viisi suomalaista päivässä

Alkoholi on merkittävä kuolinsyy suomalaisilla työikäisillä miehillä.

Alkoholikuolleisuus kääntyi nousuun viime vuonna. Alkoholiin kuoli viime vuonna yhteensä 1 960 henkeä, eli neljä prosenttia kuolleista, kertoo Tilastokeskuksen Kuolinsyyt 2012 -tilasto. Alkoholiperäisiin tauteihin tai tapaturmaiseen alkoholimyrkytykseen menehtyi viime vuonna 1 518 miestä ja 442 naista. Vuonna 2011 alkoholiin menehtyi 1889 henkilöä.

Alkoholi on merkittävä tappaja etenkin työikäisillä, sillä alkoholiperäisiin syihin kuolleista suurin osa oli työikäisiä. Työikäisillä alkoholin osuus kuolinsyistä oli 16 prosenttia. Työikäisiä kuoli eniten kasvaimiin ja toiseksi eniten verenkiertoelinten sairauksiin. 

Alkoholi on kohtalokasta etenkin miehille, joiden kuolleisuus alkoholiperäisiin syihin on huomattavasti yleisempää kuin naisten. Alkoholisyihin kuoleekin eniten keski-ikäisiä miehiä: 45–49-vuotiaina kuolleista miehistä joka neljännen kuolemansyynä oli alkoholi.

Ikääntyneiden osuus alkoholisyihin kuolleista on kuitenkin kasvussa. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana 65 vuotta täyttäneiden alkoholikuolleisuus onkin lähes kaksinkertaistunut.

Kaikista alkoholikuolemista viidennes johtui alkoholimyrkytyksistä ja loput alkoholin aiheuttamista sairauksista, lähinnä maksa- ja sydänsairauksista. Alkoholimyrkytykseen kuolleista 76 prosenttia oli miehiä.

Syy korkeaan alkoholikuolleisuuteen on alkoholin lisääntynyt kulutus viime vuosikymmeninä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.