Mainos

Alkoholi on suuri syöpäriski

Ihmisen aineenvaihdunnassa alkoholi muuttuu syöpää aiheuttavaksi asetaldehydiksi.

Tieto on peräisin Maailman terveysjärjestö WHO:n kokouksesta, jossa todettiin alkoholin aineenvaihduntatuotteen asetaldehydin kuuluvan syöpää aiheuttavaan luokkaan 1, joka on korkein luokka.

Todisteet asetaldehydin ja kohonneen syöpäriskin välillä löytyvät sekä koe-eläintutkimuksista että geneettis-epidemiologisista ihmistutkimuksista.

Alkoholin juomisen lisäksi yläruuansulatuskanavan syöpäriskiä kohottavat tupakointi, puutteellinen suuhygienia sekä alkoholi- ja asetaldehydiaineenvaihduntaan vaikuttavat perintötekijät.

Aasialaiset sairastuvat suomalaisia helpommin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Peter Erikssonin mukaan seuraavaksi on selvitettävä asetaldehydin riskirajat sekä se, millainen alttius suomalaisten perimällä on sairastua yläruuansulatuskanavan syöpään.

- Syöpää aiheuttavia aineita on useita. Nyt täytyy ottaa huomioon se, missä kulkee alkoholin käytön riskiraja, koska vähäisessä käytössä ihmisen oma elimistö hoitaa asian. Eli on olemassa jokin raja, jolloin alkoholin käyttö muuttuu vaaralliseksi, ja se raja on nyt selvitettävä.

Erikssonin mukaan suomalaisten alttius sairastua yläruuansulatuskanavan syöpään on kuitenkin tuntuvasti pienempi kuin esimerkiksi itäaasialaisilla. Itä-Aasian maissa, erityisesti Kiinassa, Japanissa ja Koreassa sairastutaan usein.

- Niistä ihmisistä, joilla on epäedulliset perintötekijät, joka kolmas alkoholinkäyttäjä sairastuu ruokatorvensyöpään.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.