Mainos

Alkoholi maistuu suurille ikäluokille

Suurten ikäluokkien alkoholinkäyttö ennustaa ongelmia. Naisten osuus ongelmajuojista on noussut.

Suuret ikäluokat juovat alkoholia huomattavasti enemmän kuin vanhempansa. Tutkimusprofessori Salme Ahlströmin mukaan iäkkäiden ongelmajuojien määrä kasvaa.

- Suuret ikäluokat tuskin vähentävät alkoholin käyttöään, kun jäävät eläkkeelle. Ennen vanhaan ikäihmiset olivat raittiita ja varsinkin maaseudulla kaikki naiset olivat raittiita. Nyt tämä raittiiden sukupolvi on kuollut pois, Ahlström kuvailee.

Stakesissa työskentelevä Ahlström osallistui Päihdetiedotusseminaarin Haarlemissa Hollannissa.

Liiallinen alkoholinkäyttö iäkkäillä tarkoittaa esimerkiksi kaatumisia, tapaturmia ja tulipaloja. Kun alkoholin kulutus iäkkäillä kasvaa, heidän toimintakykynsä heikkenee. Tämä koskee sekä kohtuullisesti että runsaasti juovia ikä-ihmisiä.

Puolison kuolema ja muut kielteiset tapahtumat ennakoivat iäkkäiden naisten alkoholiongelmia. Iäkkäillä miehillä taas riski alkoholiin turvautumiseen kasvaa, jos he kohtaavat talousvaikeuksia. Alkoholista haetaan apua välillä myös yksinäisyyteen.

Naisten osuus ongelmajuojista on noussut. A-klinikoiden asiakkaista heitä on jo kolmannes. Niin iäkkäihin kuin muihinkin naisiin alkoholi vaikuttaa enemmän kuin miehiin. Syynä on naisten miehiä pienempi lihasmassa.

Viini hyväksi ruoan kanssa

Alkoholissa ei ole mitään pahaa, jos sitä käyttää maltillisesti. Ahlströmin mielestä kohtuullista käyttöä on esimerkiksi lasi viiniä ilta-aterialla. Määrä pitäisi vain pystyä pitämään yhdessä lasissa. Paras tilanne olisi sellainen, että ruoalla olisi myös seuraa. Muutoinkin ystävät ja harrastukset ovat hyviä keinoja torjua alkoholin liikakäyttöä.

Ikääntyminen muuttaa ihmisen fysiologiaa, mikä altistaa alkoholiongelmille.

- Aivot, munuaiset ja vatsalaukku herkistyvät ja rasvan ja veden suhde kehossa muuttuu, tutkimusprofessori sanoo.

Lisäksi maksa ei pysty hajottamaan alkoholia niin hyvin kuin nuorempana.

Osa terveysriskeistä syntyy siitä, että ikääntyneet käyttävät lääkkeitä ja alkoholia yhtä aikaa.

- Lääkkeet voivat nostaa veren alkoholipitoisuutta tai alkoholi voi heikentää tai vahvistaa lääkkeiden tehoa, Ahlström toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.