Mainos

Alkaako mehiläisten katoaminen ratketa?

Mehiläisten väheneminen useissa maissa saattaa johtua kasvien monimuotoisuuden katoamisesta. Asiantuntijoiden mukaan mehiläiset, jotka syövät useiden kasvien siitepölyä, ovat terveempiä kuin sellaiset yksilöt, jotka syövät siitepölyä vain yhdestä kasvilajista.

Britannian yleisradio BBC kertoo ranskalaisesta tutkijaryhmästä. Ryhmän mukaan mehiläiset tarvitsevat toimivan immuunijärjestelmän koko mehiläisyhdyskunnan toiminnan turvaksi.

Tutkimus vahvistaa aiempien havaintojen tuloksia, joiden mukaan villikukat ja mehiläiset vähenevät samaan tahtiin. Kaksi vuotta sitten tutkijat Britanniassa ja Hollannissa kertoivat, että hyönteisten monimuotoisuus on vähenemässä kasvien monimuotoisuuden vähenemisen myötä.

Nyt tutkija Cedric Alaux kollegoineen Ranskan Maataloustutkimuskeskuksesta on jäljittänyt mahdollisen yhteyden mehiläisten "ruokavalion" monipuolisuuden ja mehiläisten immuunijärjestelmän voimakkuuden välillä.

- Havaitsimme, että mehiläiset, joille ruokittiin viiden eri siitepölyn sekoitusta, kehittivät enemmän glukoosioksidaasia. Mehiläiset joille syötettiin vain yhden kasvin siitepölyä saivat glukoosioksidaasia vähemmän, vaikka kyseisessä yhden kukan siitepölyssä oli korkeammat proteiinipitoisuudet, Alaux kertoo.

Mehiläiset valmistavat glugoosioksidaasia hunajan säilömiseksi ja ruuaksi toukille loistartuntojen ehkäisemiseksi. Tämä suojelee mehiläispesää taudeilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.