Mainos

“Älkää kiduttako ujoja lapsia” – perheenäiti ärsyyntyi aikuisten käytökseen

Kaikki lapset eivät kilpaile huomiosta tanssien, laulaen ja tarinoita kertoen. Jotkut heistä ovat ujoja, ja se on täydellisen hyväksyttävä luonteenpiirre.

Harva meistä haluaa ventovieraan halausta, vaan useampi suhtautuu varautuneesti tuoreisiin tuttavuuksiin. Piirre hyväksytään aikuisilla, mutta hitaasti uusille ihmisille lämpiävien lasten ei anneta olla rauhassa ujoja, vaan heitä suorastaan kidutetaan, kirjoittaa perheenäiti Toni Hammer Scary Mommy -sivustolla otsikolla "Älkää kiduttako ujoja lapsia".

Nämä kiduttajat – kuten ystävät, joita ei ole tavannut pitkiin aikoihin – tulevat ruokakaupassa hymyillen kysymään mukana olevalta lapselta hänen nimeään ja ikäänsä. Kun arka pikkuihminen ventovieraan tentistä hämmentyneenä piiloutuu huoltajansa jalkoihin, kysyjä ottaa tämän henkilökohtaisena loukkauksena. Hän luulee olevansa epämiellyttävä tai pelottava – tai kulmiaan mutristavan ja vanhempaansa tiukasti puristavan lapsen älyllisesti jälkeenjäänyt. Tosiasiassa kyse on kuitenkin vain luonteenpiirteestä, ujoudesta.

Jokainen yksilö kasvaa ja tottuu uusiin ihmisiin ympärillään omaa tahtiaan. Lisäksi ujous on oikeastaan terve ominaisuus. Arka lapsi ei herkästi hyppää vieraiden ihmisten kyytiin, eikä ryhdy yllytyshulluihin ja vaarallisiin tempauksiin.

Kyse ei ole aikuisesta vaan lapsesta

Halausta ensimmäisellä tapaamiskerralla ujolta lapselta pyytävä aikuinen ei Hammerin mukaan välttämättä tajua, ettei hänellä ole mitään oikeutta vaatia kiintymyksenosoitusta uudelta tuttavuudelta. Jos lapsesta ei tunnu mukavalta istua vieraan ihmisen sohvalle, hänen ei ole pakko sitä tehdä. Ylävitosta aralta lapselta pyytävän aikuisen ei tule loukkaantua, mikä pienet kädet nousevat silmien peitoksi.

– Selviät kyllä ilman halausta neljävuotiaalta, Hammer vakuuttaa.

Aikuisten ihmisen tulisi hänen mukaansa ymmärtää olla inttämättä lapsilta asioita, joita he selvästi eivät halua tehdä. Aran lapsen kanssa pitää olla hyväntahtoinen ja tämän rajoja kunnioittava. Kyse kun ei loppujen lopuksi ole aikuisesta vaan lapsesta.

Lisäksi: Ujon lapsen kiintymyksen ansaittuaan, se myös tuntuu ansaitulta.

Lähde: Scary Mommy 

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.